Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 37

Komkommerprijs terug omhoog, conventioneel duurder dan bio

Ook in week 37 lagen de komkommerprijzen bij het VBT weer hoog. De daling van de prijs de week ervoor blijkt van korte duur. Een middenprijs van bijna 87 eurocent per stuk is nog altijd 2 keer zo hoog dan gebruikelijk. De tomatenprijzen liggen ook een (klein) stukje boven het vijfjarig gemiddelde, na een bescheiden prijsstijging de afgelopen weken.

De middenprijs voor bio-komkommers ligt de hele zomer al boven het vijfjarig gemiddelde, en ook hoger dan de afgelopen jaren. Ruim 79 eurocent per stuk is er over week 37 betaald.

Als oorzaak voor de hoge komkommerprijzen wordt gewezen op een goede vraag, de TikTok-hype, maar vooral ook op een lagere importaanvoer uit Spanje. In onze recente wereldmarktupdate komkommer blijkt dat ook.

Die prijsstijging is in week 37 wel gestagneerd. Voor losse tomaten betekent dat 1,11 euro per kilo, en voor trostomaat zien we in het prijsoverzicht van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties eenzelfde middenprijs staan.

Voor paprika liggen de prijzen de afgelopen week dicht rond het vijfjarig gemiddelde. Voor rood betekent dat in week 37 1,12 euro per kilo, voor geel 1,37 euro per kilo en voor groen 1,23 euro per kilo.

De middenprijs voor kropsla is na enkele magere weken weer opgekrabbeld tot boven het vijfjarig gemiddelde. Dat levert voor week 37 een middenprijs op van 54 eurocent per stuk.

De middenprijs voor aardbeien ligt de afgelopen drie weken netjes boven de 5 euro per kilo. In vergelijking met de afgelopen jaren een keurige prijs. Over week 37 is gemiddeld 5,43 euro per kilo betaald.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 37 voor groenten. De prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij.