Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bodembiodiversiteit neemt toe bij omschakeling naar biologische teelt"

Bodembiodiversiteit is essentieel voor het functioneren van de bodem en speelt daarom een sleutelrol in de overgang naar een duurzamere landbouw. "Onze bevindingen tonen aan dat verschuivingen naar biologisch of extensiever beheer de biodiversiteit en het functioneren van de bodem kunnen verbeteren", deze conclusie trekt onderzoekster Sophia Quirina van Rijssel die op woensdag 11 september aan de Wageningen Universiteit promoveerde:

"We onderzochten hoe bodemgemeenschappen in termen van bacteriƫn, schimmels, nematoden en protisten en multifunctionaliteit van de bodem veranderden in meer dan 70 landbouwvelden in Nederland tijdens de overgang van conventioneel naar biologisch beheer met behulp van een chronosequentie aanpak. We onderzochten ook of verschuivingen in bodemfunctionaliteit versneld werden door bodeminoculatie. We vonden dat biologische landbouw de diversiteit verhoogde en de samenstelling van de gemeenschap veranderde, vooral van schimmels en protisten. We konden niet ontrafelen hoe verschuivingen in bodemgemeenschappen werden bepaald door de duur van het biologische beheer, omdat een onbekende variabele samenviel met de tijd sinds de omschakeling. In zowel conventionele als biologische akkerbouwgronden nam de multifunctionaliteit toe wanneer de beheerintensiteit werd verlaagd. Bodeminoculatie had geen invloed op de bodemfunctionaliteit. Onze bevindingen tonen aan dat verschuivingen naar biologisch of extensiever beheer de biodiversiteit en het functioneren van de bodem kunnen verbeteren."

Klik hier voor meer informatie.

Bron: WUR

Publicatiedatum: