Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biohuis ziet aanknopingspunten in regeerprogramma

Biologische boeren, vertegenwoordigd door Biohuis, werken graag mee aan het voornemen van Kabinet Schoof om goede afspraken te maken met ketenpartijen over het verdienvermogen van Nederlandse boeren. Het kabinet heeft het voornemen om de markt en afzet van Nederlandse producten te vergroten en daarbij duurzame landbouw, dierwaardigheid en biologische landbouw te betrekken. "Een positieve ontwikkeling. Vanuit de sector zijn er diverse initiatieven die hieraan kunnen bijdragen. Wij stemmen deze graag met de Minister af", stelt Pipie Smits van Oyen, voorzitter van Biohuis.

Pipie Smits van Oyen

Pipie: "Biologische landbouw is een kraamkamer voor innovatie waar de gehele landbouw profijt van heeft. Bio-boeren liepen voorop bij de introductie van melkrobots, drones en gps op tractoren. En ook nu staan we vooraan met bijvoorbeeld robotisering in de onkruidbestrijding, stroken/mengteelten en het gebruik van aminozuren om de emissies in stallen te beperken. Dit jaar was de winnaar van de EIP-AGRI Innovation Awards bijvoorbeeld een biologische machine om de coloradokever mechanisch te bestrijden. We investeren in een dierwaardige veehouderij en zorgen goed voor de bodem met een ruime vruchtwisseling. We gebruiken dierlijke biologische mest en hebben hiervoor goede samenwerkingen tussen akkerbouwers en veehouders. Met ruilovereenkomsten voor bijvoorbeeld stro, grasklaver en mest sluiten we de kringloop. We hebben geen mestoverschot maar juist een mesttekort."

Erkenning in Europa
Biologische boeren werken met eigen regels, geboden en verboden, die zijn vastgelegd in de Europese verordening. Naleving wordt streng gecontroleerd zoals in Nederland door Skal. Pipie: "We zijn sterk afhankelijk van Europees beleid. Daarom hebben wij ons vorige week positief uitgesproken over de uitkomsten van de strategische landbouwdialoog in de EU. Biologische landbouw krijgt vanuit deze brede dialoog erkenning als een voedselproductiesysteem dat bijdraagt aan milieu- en klimaatbescherming. Uit het rapport blijkt ook dat er brede overeenstemming over is dat duurzame landbouw lonend moet zijn voor boeren. Een steun in de rug." Commissievoorzitter Von der Leyen van de EU nam het rapport met aanbevelingen in ontvangst en ziet een grote rol voor duurzame landbouw. "We leven in een tijd dat de geopolitieke verhoudingen op scherp staan en het steeds belangrijker wordt risico's te spreiden. Biologische landbouw is minder afhankelijk van internationale inputs."

Nationale uitdagingen
Ook in Nederland zijn de uitdagingen groot. Het regeringsprogramma van het kabinet Schoof sluit niet uit dat biologische boeren te maken krijgen met generieke maatregelen terwijl biologische landbouw juist oplossingen biedt. "Het is mooi dat Minister Wiersma de sector bij de uitdagingen wil betrekken. We bespreken dan ook graag de kansen voor doelsturing bijvoorbeeld door uitbreiding van de huidige BioMonitor van de biologische melkveehouderij. Wat ons betreft een concrete uitwerking van een afrekenbare stoffenbalans. Deze valt door te ontwikkelen naar andere sectoren met onder meer doelen voor het klimaat en water." Het belang van voldoende en schoon drinkwater wordt in Nederland breed onderschreven. Afgelopen zomer pleitte een brede watercoalitie bij de Minister voor biologisch als voorbeeld van toekomstbestendige landbouw. Zij spraken zich uit in een manifest dat ondertekend is door onder meer Aedes, ANWB, Bouwend Nederland, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Vereniging Eigen Huis.

Groeiambitie retail
Het al eerder ingezette beleid van de Rijksoverheid voor groei van biologische productie en consumptie met onder meer een consumentencampagne begint zijn vruchten af te werpen. Zo investeren grote marktpartijen als Albert Heijn inmiddels in biologisch. In navolging van Lidl en Plus, presenteerde Albert Heijn deze week een groeidoelstelling voor aardappelen, groente en fruit (AGF) en bracht daarbij een speciaal bio-magazine uit. De supermarkt wil een omzetaandeel van 10% AGF in 2026. Om biologische producten ook qua prijs aantrekkelijk te maken krijgen Premium-klanten 10% korting waarmee deze iets goedkoper worden dan niet biologische producten, zo blijkt uit het magazine. Plus heeft eerder al enkele productgroepen omgezet in biologisch en wil meer stappen zetten. Net als Lidl Nederland die een ambitieuze groeidoelstelling voor biologisch heeft gesteld. Ook het A-merk HAK wil volledig omschakelen naar biologische groente en fruit. "Belangrijke partners in de voedselketen doen mee", stelt Pipie. "LTO ziet biologische landbouw als één van de vijf toekomstbestendige sporen voor boeren en de Rabobank en Agrifirm hebben onlangs een biologische afdeling opgezet. We praten graag mee om de komende jaren te zorgen voor een sterke en diverse landbouw in Nederland waarbij voorop staat dat het voor de consument aantrekkelijk moet zijn in de winkel voor biologische producten te kiezen en de boeren voor hun producten een nette prijs krijgen."

Klik hier voor het regeerprogramma.

Voor meer informatie:
Biohuis
[email protected]
www.biohuis.org

Publicatiedatum: