Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chantal Engelen, Finding Peas:

"Hoe vult de boerderij van de toekomst arbeid in tijdens de piektijden?"

Hoe vult de boerderij van de toekomst arbeid in tijdens de piektijden? Misschien wel met een oogstcamping, zoals die van No Shit Food vegan groente boer Joost van Strien, zo schrijft Chantal Engelen van Finding Peas.

"Deze week ben ik terug bij peasmaker Joost van biologische boerderij Zonnegoed in Ens, Flevoland. Joost is één van de weinige vegan groentetelers van Nederland. Nu vraag je je vast af; maar alle groente is toch vegan? Nee, want vrijwel altijd wordt dierlijke input zoals mest gebruikt. Joost doet dat niet en teelt al vijf jaar met enkel plantaardige input. No shit!

Vorig jaar was ik aan het begin van de zomer bij Joost op de wiedcamping. Dit jaar dus op de oogstcamping. De biologische pompoenen moeten nu van het land en dat is handwerk. Nu zou Joost hiervoor uitzendkrachten kunnen inhuren, maar hij kiest voor een oplossing die hij zelf veel leuker vindt, namelijk een camping met vijftien gemotiveerde en geïnteresseerde meewerkgasten.

Het vijftienkoppige oogstteam komt uit het hele land. Ze kamperen bij Joost op de boerderij en werken zes uur per dag. Er wordt gezorgd voor heerlijke maaltijden en er staan interessante excursies op het programma. De veelal jonge mensen komen oogsten omdat ze de missie van Joost steunen of omdat ze graag het werken op een boerderij willen ervaren.

Ik draai zelf ook twee dagen mee en het lossnijden en laden van de pompoenen is pittig werk. De snelheid ligt hoog en het bukken vraagt veel van je lijf. Maar niemand klaagt en er wordt flink doorgewerkt. Juist omdat deze mensen intrinsiek gemotiveerd zijn, de meesten nemen vrij van hun werk om dit te kunnen doen, lijken ze een tandje extra bij te willen zetten.

Niet voor iedere boer is deze vorm van arbeid organiseren een oplossing. Het is niet goedkoper en het hosten van een camping moet je passen. Maar nu arbeiders vinden een steeds grotere uitdaging wordt, is vissen in een nieuwe potentiële werknemersvijver als dit, wel een interessant alternatief.

Zou het niet tof zijn als er meer van dit soort meewerkvakanties komen? Het werken in een groep is erg gezellig en geeft veel voldoening. Het zorgt ervoor dat meer mensen enthousiast worden over het werken op de boerderij. En ik kan uit eigen ervaring zeggen: je maaltijd smaakt extra lekker na een dag zwoegen op het land."

Voor meer informatie:
Chantal Engelen
Peas of Me
[email protected]
www.peasofme.com

Publicatiedatum: