Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yespers en FruitMasters Ingredients sluiten partnerschap

Ontbijtproductenmerk Yespers en FruitMasters Ingredients kondigen tijdens de Verspillingsvrije Week een strategisch partnership aan. "Deze samenwerking markeert de realisatie van de eerste Total Value Fabriek ter wereld waar voedselverspilling drastisch wordt verminderd en sociale impact wordt vergroot", zo melden de partners.

FruitMasters Ingredients zal fungeren als de exclusieve fruitleverancier voor de fabriek van Yespers, waarmee beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar circulair voedselsysteem. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De fabriek is Skal-gecertificeerd en ze gaan onder meer biologische appels voor stroop verwerken.

Maximale waarde uit iedere vrucht
"Waarde toevoegen begint bij de bron. Daarom is het contract getekend in de appelboomgaard van telers Ferdy en Patricia van Kranenburg. Deze zomer werd dit perceel getroffen door hagel, waardoor de oogst vrijwel uitsluitend geschikt is voor industriële verwerking. In tegenstelling tot traditionele verwerking wordt in de Total Value Fabriek, die 16 oktober in Den Haag opent, de appel volledig benut. Van pit tot steel. Door de hele appel te verwerken, ontstaat een breed scala aan eindproducten, waardoor de totale waarde van de appel toeneemt. Stelen worden gedroogd en verwerkt in bijvoorbeeld een appel-theeblend, pitjes worden geperst tot appelolie, klokhuizen en pulp worden samen met de vrucht verwerkt tot bijvoorbeeld fruitpoeder. Met deze aanpak gaan ze voor een eerlijke prijs voor de fruittelers, creëren ze extra werkgelegenheid voor mensen die lastig een baan vinden en wordt verspilling van waardevolle grondstoffen voorkomen. Dankzij dit unieke proces wordt het aandeel reststromen na verwerking teruggebracht van 30% naar slechts 1%."

Perfect fit
Yespers en FruitMasters Ingredients delen dezelfde visie: een verspillingsvrije keten door maximale waarde te halen uit iedere vrucht. "Bedrijven die impact willen maken, zoeken schaal. Schaalbedrijven zoeken impact. Onze Total Value Fabriek maakt impact en FruitMasters heeft de schaal om het verschil te maken. Daarom past deze samenwerking perfect", zegt Stefan Baecke, oprichter van Yespers. Adriaan Vis, CEO van FruitMasters, voegt daaraan toe: "We leveren al sinds mensenheugenis fruit aan sap- en conservenfabrieken, maar pioniers zoals Yespers creëren nieuwe kansen met innovatieve producten en toepassingen om zelfs de reststromen te verwaarden tot producten geschikt voor consumptie. In tijden van kostenstijgingen biedt dit toekomstperspectief voor telers. De kosten om een eersteklas appel te telen zijn namelijk net zo hoog als die van een appel met een deukje, terwijl de opbrengsten niet in verhouding staan. Alles van een vrucht heeft waarde, je moet het er alleen zelf uit persen."

True pricing
Een waardevol aspect van de samenwerking is de inzet op true pricing, waarbij niet alleen directe productiekosten worden meegenomen, maar ook de verborgen kosten en baten voor mens en milieu. True pricing maakt de volledige impact van het productieproces inzichtelijk, van CO2-uitstoot tot biodiversiteit en sociale aspecten. "Met true pricing willen we de werkelijke waarde van ons voedsel zichtbaar maken. De werkelijke waarde is het resultaat van een hele keten", zegt Stefan. "Daarom is dit partnerschap voor ons ook zo belangrijk, het stelt ons in staat om zowel economisch rendabel als maatschappelijk en ecologisch waardevol te opereren. Door de gezamenlijke meerwaarde van de producten te herinvesteren in de keten, creëren we een duurzamer en eerlijker voedselsysteem." True pricing in de Total Value Fabriek is een belangrijke stap richting een transparante en eerlijke voedselketen waar iedereen, van teler tot consument, van profiteert."

Voor meer informatie:
Koninklijke FruitMasters
Deilseweg 7
4191 NX Geldermalsen
+31 (0)345 578 800
[email protected]
www.fruitmasters.com

Yespers
Kerketuinenweg 30
2544 CW Den Haag
[email protected]
www.yespers.com

Publicatiedatum: