Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe verandering teweeg te brengen in het biologische voedselsegment

Biofach Congres 2025: Yes, we do!

Drie belangrijke hefbomen voor een veilige voedselvoorziening: duurzaamheid als bepalende factor in het financiële landschap, de publieke sector als drijvende kracht voor meer biologisch voedsel en het gebruik van overtuigende verhalen om biologisch voedsel op de markt te brengen

De wereldwijde voedselvoorziening staat onder grote druk door milieuvernietiging en economische onzekerheid. Het congres op de komende Biofach 2025 (11 tot en met 14 februari in Neurenberg), belicht de oplossingen die de biologische voedingsindustrie biedt en de benaderingen die de sector mogelijk vooruit kunnen helpen.

'Onder de noemer 'Yes, we do!', onderstreept het congresthema van Biofach 2025 het feit dat de biologische sector niet alleen in theorie, maar ook in de dagelijkse praktijk een pionier is in de voedingsindustrie - en met volledige toewijding en overtuiging', zo meldt de beursorganisatie. Het congres nodigt ook alle geïnteresseerde partijen uit om voorgestelde onderwerpen voor het evenement in te dienen via de 'Call for Ideas'. De discussie over de impact van voedsel op het milieu is zeer actueel. In zijn 'Consumer Monitor Sustainability 2024' onthulde de Duitse detailhandelsfederatie (HDE) dat een derde van de respondenten zich niet bewust was van de correlatie.

Zoals Ravi R. Prasad, uitvoerend directeur van IFOAM Organics International, benadrukt: "Te midden van de urgentie van wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatcrisis en voedselzekerheid, presenteert de biologische sector werkbare oplossingen. Ecologische praktijken bieden niet alleen een alternatief, maar ook een bewezen route naar veerkracht en duurzaamheid wereldwijd."

Tina Andres, voorzitter van de Duitse federatie van biologische voedselproducenten (BÖLW), voegt hieraan toe: "Biologische praktijken hebben een immens potentieel voor soevereine, duurzame en toekomstbestendige voedselsystemen, die momenteel voor enorme uitdagingen staan. Alle spelers in de ecologische waardeketen moeten hun antwoorden en eisen aan de gemeenschap en beleidsmakers aanpassen, versterken en verduidelijken. Het congresthema voor 2025 is een uitnodiging om samen te werken aan effectief beleid voor verandering. In deze context zijn groene financiering, institutionele catering en communicatie de belangrijkste hefbomen."

Investeer in de toekomst - niet in het verleden: Ecologische transformatie versterken via financiële en belastingsystemen
Investeringen in ecologische praktijken bieden nieuwe mogelijkheden voor innovatie, winstgevendheid op lange termijn en klimaatbescherming. De financiële sector heeft al erkend dat er enorme bedragen gemobiliseerd moeten worden om het wereldwijde voedselsysteem te transformeren en ontwikkelt richtlijnen voor duurzame investeringen en stuurt daar middelen naartoe. Op deze manier dragen investeerders actief bij aan het vormgeven van de toekomst van duurzame voedsel- en landbouwsystemen. Dit onderdeel van het congres zal een gedetailleerde momentopname bieden om de sector te helpen bij het formuleren van beleidseisen.

Nivellering van het speelveld: De publieke sector als pionier in institutionele catering
Catering in scholen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen of kantines kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan gezonde voeding voor de bredere bevolking. In deze context kan de publieke sector een pionier zijn voor echte verandering volgens het principe 'organic first'. Duurzame en eerlijker voedselsystemen vereisen inzicht in de verborgen kosten van voedsel. Conventionele landbouw leidt vaak tot ecologische schade op lange termijn en hogere kosten voor de volksgezondheid.

Verhalen die hout snijden: overtuigende storytelling
Hoe kunnen goede verhalen, heldere communicatie en gerichte marketing helpen om ervoor te zorgen dat - zelfs in tijden van crisis - duurzaamheid op de lange termijn voorrang krijgt boven besparingen op de korte termijn? Hoe kunnen we nog meer mensen overtuigen van de voordelen van biologisch voedsel - op maatschappelijk en individueel niveau? Deze vragen staan centraal tijdens het congres: Verhalen die hout snijden!

Dien nu je onderwerpen in en help mee vorm te geven aan een duurzame toekomst
De 'Call for Ideas' staat online. Hier kunt u uw voorstellen indienen voor onderwerpen voor het congresthema en alle forums op het Biofach Congres 2025 - voor de traditionele panels en voor formats zoals workshops.

Voor meer informatie: www.biofach.de

Publicatiedatum: