Op zaterdag 19 oktober vindt het '1000 Caring Actions Congres' plaats bij de Universiteit Utrecht (Educatorium). 'Een gezond voedselsysteem is beter voor mensen, voor dieren en voor de planeet. Dat systeem bereiken we door samen te werken vanuit verschillende disciplines: boeren werken aan een gezondere bodem en product, artsen door te werken aan een gezonde leefstijl en voeding en veeartsen door het dier centraal te zetten. Samen werken we aan een volhoudbaar voedselsysteem met een kleinere rol voor dieren en een grotere rol voor gezonde planten en natuur. Wanneer we verbindingen kunnen maken tussen deze groepen, kennis delen, elkaars acties versterken en heel veel caring consumenten bereiken, dan komen we verder. Zo werken we samen als Caring Movement aan een gezondere wereld', zo omschrijft de organisatie het 'wie en waarom' rond de Caring Movement.
Janet Kwee (Caring Doctor), Jorinde Schrijver (De Lepelaar en Caring Farmer) en Lydia Pool (Caring Vet)
Over het Caring Actions Congres
'Met duizenden zorgprofessionals, boeren en veeartsen zorgen we voor 1000 Caring Actions, die ieder een positieve impuls geven voor nog meer acties…handelingen waarmee we de wereld een stukje beter kunnen maken, waarmee we het voedselsysteem een stukje gezonder, duurzamer en lekkerder kunnen maken. Samen met de inspirerende sprekers, de Caring Doctors, Caring Dietitians, Caring Teachers, Caring Farmers en Caring Vets formuleren we op dit congres concreet handelingsperspectief.'
Betrokken burgers zijn ook welkom, zij kunnen in de ochtend aansluiten bij een deelsessie van hun interessegebied. Voor verpleegkundigen is het hele congres geaccrediteerd met 6 punten.
Programma
9.00 uur - Opening door Esther Molenwijk
9.20 - 9.30 uur - Plenair
Voorwoord Anton Pijpers
Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht (zelf ook dierenarts en One Health ambassadeur)
9.30 - 10.10 uur - Plenair
The current state of our world
Joseph Poore (Our world in data, Director of the Oxford Martin Programme on Food Sustainability) will take us through the current state of our world. What are the environmental impacts of meat and dairy production?
10.10 - 11.00 uur - Plenair
Waarom doen we wat we doen?
Met Caring Movement voorzitters Ruud Zanders, Nicole de Schwartz en Patrick Deckers. En lancering Caring Teachers.
11.00 - 12.30 uur - Deelsessies ochtend
Deelsessie 1
Voor de Caring Doctors & Dietitians
spreker 1: Shireen Kassam (Haematologist and founder Plant-Based Health Professionals UK)
spreker 2: Mitchell Evertsen (Caring Doctor)
spreker 3: Tamara Aipassa (preventie cardioloog)
Deelsessie 2
Voor de Caring Vets
Merel Rooijmans vanuit De Groene Veterinair
en daarna Wim de Leeuw is dierenarts en programmaleider Duurzaamheid van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en trekker van het green team van diezelfde faculteit. In de presentatie wordt aangegeven welke duurzaamheidsambities de faculteit heeft, hoe zich dat vertaalt op het gebied van onderzoek, onderwijs en dierenwelzijn en de rol daarbij van het facultaire green team.
Deelsessie 3
Voor de Caring Farmers
Vraag maar raak! Caring Farmers met een bijzonder & goed (financieel) model beantwoorden jouw vragen.
Sebastiaan Bos van Kievit teelt biologische groenten voor 3000 particuliere afnemers
Ruud Zanders van Kipster werkt al jaren nauw samen met een supermarkt. Wat kunnen andere boeren daarvan leren?
Spreker 3: en we hopen een nieuwe campagne aan te kondigen!
Deelsessie 4
Voor de Caring Teachers
Meer aandacht voor dier, natuur en planeet in het onderwijs. Meer nieuwsgierige leerlingen die niet willen weten wat gangbaar is, maar wat er juist afwijkend en vernieuwend is. Leerlingen die moeilijke vragen stellen, en klaar zijn om zichzelf te handhaven in een snel veranderende wereld. De Caring Teachers zijn in oprichting. Het programma volgt.
12.30 - 13.30 uur
Netwerk lunch
Ken je Broodje Utrecht al? Tijdens dit congres kun je als eerste van de plantaardige versie van Broodje Utrecht genieten!
13.30 - 14.30 uur - Plenair
How to save the future for people, animals, and the planet?
In conversation with Philip Lymbery, Global CEO of Compassion in World Farming, award winning author, ornithologist, photographer, naturalist and dedicated animal advocate.
14.30 - 16.00 Deelsessies middag: kies jouw favoriete thema
Deelsessie 1
Bomen, bomen, bomen
Met MeerBomenNu en huisarts bespreken we het belang van bomen voor dier, mens en planeet. Bomen zijn van cruciaal belang voor de natuur. Wat kun jij morgen doen met bomen?
spreker: Marga Witteman van MeerBomenNu
Deelsessie 2
Pesticiden
Impact van pesticiden op dier, mens, water, biodiversiteit. Hoe komen artsen en veeartsen in aanraking met pesticiden en wat kun je hiermee doen?
Spreker: Martina Vijver (Professor of Ecotoxicology at Universiteit Leiden)
Deelsessie 3
Biologisch en plantaardig
Two movements, both with a strong advocacy to improve our health and the health of our planet: Organic and Vegan. How can they empower each other?
A session with Rune-Cristoffer Dragsdahl (Secretary-General at Vegetarian Society of Denmark & Deputy Chair at International Vegetarian Union – Denmark)
Deelsessie 4
Hoe praat je met elkaar?
Hoe spreek je over duurzame acties met de mensen om je heen zoals je collega's? (Psychologie van gedragsverandering) Met coach Andra Weg van Stichting Klimaatgesprekken bespreken we: wat kun jij morgen op jouw werk al doen?
Deelsessie 5
De bodem onder jouw gezondheid
Rineke Dijkinga neemt je mee van bodem tot bord, hoe belangrijk is gezonde voeding voor een gezond lijf? Hoe werk je samen met de natuur? Wat kun jij morgen anders doen in jouw keuken?
Deelsessie 6
Door dieren aan het denken gezet
We leven in Nederland met miljoenen mensen en met een nog groter aantal dieren. Dat vinden we belangrijk, maar onze omgang met dieren roept ook vragen op. In een interactieve sessie staat Franck Meijboom (professor Sustainable Animal Stewardship, Universiteit Utrecht) stil bij trends in en toekomstvisies op het samenleven van dieren en mensen.
Deelsessie 7
Meer ruimte in wet- en regelgeving voor kleinschalige gemengde bedrijven
In onze Nederlandse wet& regelgeving op het gebied van landbouw wordt traditiegetrouw gekeken naar grootschalige bedrijven. Rekenmodellen en vergunningsaanvragen zijn niet toe te passen op kleinschalige agroecologische bedrijven. De Federatie van Agro -ecologische Boeren presenteert het onderzoek dat ze in 2024 hebben uitgevoerd over de vele hindernissen qua wet®elgeving. Wat kunnen we als deelnemers meenemen uit de onderzoeksresultaten en welke (lobby-)activiteiten zijn nu handig? Spreker Klarien Klingen
16.15 - 17.00 uur - Plenair
Wat leren we van elkaar?
Wat leren we van elkaar? Welke actie ga jij ondernemen? Conclusie gesprek.
17.00-18.00 uur
Caring Farmers-producten borrel
Om te proeven, om te netwerken en samen acties door te nemen