Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse consumptie van bio-producten ver onder EU-cijfers

De stijgende consumptie van biologisch voedsel in Spanje blijft toenemen, vooral in Catalonië, dat een belangrijk centrum is geworden op de Spaanse markt voor deze producten. Ondanks deze groei bevindt de nationale markt zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium in vergelijking met de Verenigde Staten en Noord-Europese landen.

In 2023 besteedde 3,3% van het voedselbudget van Spaanse gezinnen aan biologische voeding, wat neerkomt op een gemiddelde uitgave van 56,63 euro per persoon. Dit is een stijging van 4,4% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens het "Rapport over voedselconsumptie in Spanje" van het Spaanse ministerie van Landbouw. Deze consumptie vertegenwoordigt 2,3% van het totale volume van de voedselverkoop en 3,3% van de waarde ervan, met een gemiddelde consumptie van 13,3 kilogram per persoon in 2023.

Een parallel rapport van Ecovalia, een beroepsvereniging voor biologische productie in Spanje, schat de uitgaven aan biologische producten vorig jaar zelfs nog hoger op 64 euro per persoon.

Álvaro Barrera, voorzitter van Ecovalia, wees er tijdens de presentatie van het 2024 rapport op dat, ondanks de uitdagingen waar de sector voor staat, er groei is in Spanje. Barrera benadrukte het belang van het verhogen van de consumptie van biologische producten per hoofd van de bevolking onder Spanjaarden en het bevorderen van de erkenning van het Europese biologische keurmerk.

Welke studie we ook raadplegen, het is duidelijk dat Spanje ver verwijderd is van de consumptiecijfers als het gaat om biologische producten van andere Europese landen, vooral in het midden en noorden van het continent. In Zwitserland, het land aan de top van de biologische consumptieranglijst, bedroegen de uitgaven per persoon voor biologische voeding 437 euro per inwoner. Denemarken, Oostenrijk en Luxemburg noteerden een consumptie per inwoner van 365, 274 en 259 euro vorig jaar, volgens Ecovalia.

Hoewel Spanje nog niet de consumptiecijfers van andere Europese landen heeft bereikt, springt Catalonië eruit als de grootste markt voor biologische voeding in Spanje, goed voor 631 miljoen euro van de totale nationale markt van 3 miljard euro.

In 2022 was Spanje de tiende grootste markt voor biologische producten ter wereld, met ongeveer 2,5 miljard euro, onder landen met een veel kleinere bevolking, zoals Zweden, en ver achter de Verenigde Staten, waar de markt in 2022 58,5 miljard euro bedroeg. De Verenigde Staten, Canada en Europa zijn samen goed voor 84% van het wereldwijde marktaandeel.

Bron: ara.cat

Publicatiedatum: