De stijgende consumptie van biologisch voedsel in Spanje blijft toenemen, vooral in Cataloniƫ, dat een belangrijk centrum is geworden op de Spaanse markt voor deze producten. Ondanks deze groei bevindt de nationale markt zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium in vergelijking met de Verenigde Staten en Noord-Europese landen.
In 2023 besteedde 3,3% van het voedselbudget van Spaanse gezinnen aan biologische voeding, wat neerkomt op een gemiddelde uitgave van 56,63 euro per persoon. Dit is een stijging van 4,4% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens het "Rapport over voedselconsumptie in Spanje" van het Spaanse ministerie van Landbouw. Deze consumptie vertegenwoordigt 2,3% van het totale volume van de voedselverkoop en 3,3% van de waarde ervan, met een gemiddelde consumptie van 13,3 kilogram per persoon in 2023.
Een parallel rapport van Ecovalia, een beroepsvereniging voor biologische productie in Spanje, schat de uitgaven aan biologische producten vorig jaar zelfs nog hoger op 64 euro per persoon.
Welke studie we ook raadplegen, het is duidelijk dat Spanje ver verwijderd is van de consumptiecijfers als het gaat om biologische producten van andere Europese landen, vooral in het midden en noorden van het continent. In Zwitserland, het land aan de top van de biologische consumptieranglijst, bedroegen de uitgaven per persoon voor biologische voeding 437 euro per inwoner. Denemarken, Oostenrijk en Luxemburg noteerden een consumptie per inwoner van 365, 274 en 259 euro vorig jaar, volgens Ecovalia.