Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VK vereist exportcertificaat voor bio-product

Geïmporteerde bio-producten rechtstreeks exporteren naar VK niet meer mogelijk vanaf februari 2025

Vanaf februari 2025 moeten exportzendingen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) worden begeleid door een transactiecertificaat die aan de eisen van het VK voldoet. Het VK eist vanaf dan aanvullend aan de biologische bedrijfscertificering een begeleidend exportcertificaat per zending. Dit heet een 'certificaat voor export' of 'Transactiecertificaat'. Dit certificaat zal worden uitgegeven door Skal en toont aan dat de zending voldoet aan de eisen van de Europese biologische verordening.

Het aanvragen van dit transactiecertificaat (door het VK 'COI' genoemd) per zending zal verlopen via Mijn.Skal.nl, zoals dit ook is ingeregeld voor export naar Zuid-Korea, de VS en Zwitserland.

Geïmporteerde bio-producten exporteren naar VK niet meer mogelijk
Extra aandachtspunt is dat niet alle productcategorieën door het VK worden erkend. Alleen biologische producten die in de EU worden geproduceerd of verwerkt mogen als biologisch worden geëxporteerd naar het VK. Verpakken of etiketteren valt niet onder verwerking. Op deze pagina staat welke productcategorieën van biologische producten onder de overeenkomst tussen de EU en het VK vallen. Producten die zijn geïmporteerd vanuit een derde land mogen niet zonder verdere verwerkingsstap worden geëxporteerd naar het VK met verwijzing naar de Europese biologische status. Skal kan hiervoor geen exportcertificaat afgeven.

Voorbeeld: Indien men biologische tarwe importeert vanuit China en dit product in de EU alleen verpakt en niet verwerkt, kan men dit product niet als biologisch exporteren naar het VK.

Achtergronden bij export van biologische producten naar het VK
Er is alleen sprake van export bij handel naar landen buiten de Europese Unie. Het VK heeft de Europese Unie (EU) eind 2020 verlaten en is daarmee een derde land geworden. Het exportcertificaat dat vanaf februari 2025 wordt vereist, is een gevolg van deze Brexit. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de handelsovereenkomst met het VK.

Bron: Skal

Publicatiedatum: