Voor Henk van Oers van St. Hendrick is er geen speld tussen te krijgen. Hij gebruikt voor zijn rundvleesproducten geen koeien die speciaal voor het vlees zijn gehouden, maar werkt met 100% 'oudmelkse koeien' van Klaas de Lange van Weerribben Zuivel. Vlees van reststromen dus en daarom met een lagere CO2-footprint. Deze week starten ze met een campagne om hun verhaal uit te leggen.
Bescherming van natuurgebieden
Net als Klaas, werkt Henk werkt al meer dan 40 jaar uitsluitend biologisch. Omdat hij toen al inzag dat intensivering van de landbouw ten koste ging van smaak en kwaliteit. Ook voor Klaas was dit een drijfveer om zijn bedrijf destijds al biologisch te laten certificeren. Zijn koeien grazen in kruidenrijke weides aan de rand van natuurgebied Weerribben-Wieden en zorgen ervoor dat het gras niet overwoekert. "Een andere belangrijke functie van ons melkveebedrijf is dat we bijdragen aan het behoud van boerenlandvogels. De naam zegt het al: dit zijn vogels die boerenland nodig hebben om te kunnen overleven. In de drassige weilanden vinden ze wormen en we zorgen voor schuilplekken door op sommige stukken het gras hoog te houden. Bovendien zorgt het kruidenrijk grasland voor insecten die de jonge vogels hard nodig hebben om te kunnen overleven." Dankzij boeren zoals Klaas kunnen natuurgebieden in Nederland beheerd worden en krijgt de flora en fauna een kans.
Lagere CO2-footprint
Samen met Henk wil hij een positief geluid laten horen over dierlijke eiwitten. "Er is een negatief imago ontstaan over dierlijke producten, maar dat is onterecht", aldus Henk. "Onze zuivel en vleeswaren kun je met een gerust hart eten. En het zorgt automatisch voor een lagere CO2-footprint, omdat we geen vleeskoeien gebruiken. Om dat ook aantoonbaar te maken gaan we het binnenkort in kaart brengen."
Deze week gaat de campagne waarmee Henk en Klaas hun verhaal vertellen van start.
Bekijk hier de video: