Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Moet boeren mondiger maken en zorgen voor agro-ecologische overgang"

Biologische beweging presenteert visie op GLB na 2027 bij start European Organic Congress

Na de aanbevelingen van de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU van vorige week, gaat de biologische beweging tijdens het 'European Organic Congress' verder met het bouwen van bruggen en het vaststellen van een weg vooruit met beleidsmakers op hoog niveau en de sector. Hoog op de agenda van het congres staat een onderdeel van het EU-beleid dat deze overgang kan maken of breken: het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Voorafgaand aan het congres, dat vandaag van start is gegaan met een inaugurele toespraak van Dr. István Nagy, Hongaars minister van Landbouw, publiceert de biologische beweging haar visie op een GLB dat klaar is voor de toekomst. Hierin staat dat een GLB dat klaar is voor de toekomst in overeenstemming is met de conclusie van de Strategische Dialoog dat een overgang naar duurzame agrovoedselsystemen noodzakelijk is en dat er oplossingen zijn die werken voor boeren, de natuur en de samenleving. Om dit te bereiken heeft het GLB een ambitieuze hervorming nodig om een agro-ecologische overgang van de Europese landbouw mogelijk te maken, terwijl:

  1. Alle boeren die hun bedrijf duurzaam willen transformeren ondersteuning krijgen met behulp van een hele-boerderij-benadering;
  2. Landbouwers die zich bezighouden met duurzaamheidssystemen, zoals biologische landbouwers, adequaat beloond worden voor de voordelen die zij al leveren aan het milieu en de samenleving; en
  3. Het concurrentievermogen van de sector gewaarborgd wordt.

Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, vatte het als volgt samen: "De agrovoedingssector staat voor meerdere uitdagingen, dus het GLB moet een ambitieuze hervorming ondergaan om relevant te blijven en ecologische en sociaaleconomische duurzaamheid te leveren. Het GLB na 2027 moet zowel boeren ondersteunen die milieubewuster willen worden als boeren die dat al zijn."

Hij vervolgt: "Het is belangrijk om diegenen aan te moedigen die bereid zijn om hun boerderijen duurzamer te maken en hoge milieuambities te stellen. Bovendien moet het toekomstige GLB ook boeren die al met de natuur werken adequaat belonen en voordelen bieden voor ecosysteemfuncties - dit moet gebaseerd zijn op een 'whole-farm'-benadering. Aangezien onze visie op het GLB na 2027 in overeenstemming is met de aanbevelingen van de Strategische Dialoog over de toekomst van de landbouw, rekenen we erop dat de Commissie, de Raad en het Parlement deze brede overeenstemming onder landbouw- en milieubelanghebbenden dat het tijd is voor een fundamentele hervorming van het GLB ten uitvoer gaan brengen."

Thomas Fertl, bestuurslid van IFOAM Organics Europe en vertegenwoordiger van de landbouwsector, lichtte de aanpak toe: "Wij stellen een driefasenaanpak voor om te zorgen voor evenredigheid tussen het niveau van de milieuambities van een landbouwbedrijf en de financiering die het ontvangt, gebaseerd op sleutelgebieden: bodembescherming, impact op water, klimaat en biodiversiteit. Dit zou hoge milieuambities en een coherente aanpak op bedrijfsniveau mogelijk maken en tegelijkertijd de administratie voor landbouwers en nationale autoriteiten vergemakkelijken. In onze visie komen twee doelstellingen samen: Het belonen van boeren die al bezig zijn met duurzame productiemethoden en het ondersteunen van andere boeren in een geleidelijke overgang naar agroecologie."

Het GLB moet ook een belangrijke rol spelen in de marktregulering om de rol van boeren in de agrovoedingsketen te versterken, hun weerbaarheid tegen economische crises te vergroten en een fatsoenlijk inkomen te garanderen. Gerichte maatregelen moeten boeren ondersteunen op basis van sociaaleconomische criteria.

Klik hier voor het 'position paper'.

Publicatiedatum: