Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitdagende situatie in de biologische aardappelen

Frank Poelman, Landjuweel: "De aardappelverkoop is deze zomer goed doorgelopen"

Tholen - Na de traditiegetrouw vroege start van het nieuwe aardappelseizoen in het zuidwesten van het land, worden inmiddels ook in het noorden langzaam aan de grotere volumes gerooid. "Hoewel er nog een hoop gerooid moet worden, lijken de opbrengsten bij ons in de buurt beter dan in het zuidwesten, al moet daar wel bij gezegd worden dat de verschillen lokaal groot zijn. Kwalitatief idem dito, want in het vroege segment lag het tarrapercentage vrij hoog", vertelt Frank Poelman, hoofd inkoop bij aardappelgroothandel Landjuweel.

"Wel blijft het erg lastig om in te schatten hoe groot de opbrengsten daadwerkelijk gaan worden. Er zijn percelen waar maar 60% van het gemiddelde van voorgaande jaren wordt gerooid, maar er zijn ook percelen met een 20% hogere opbrengst. Maar er moet nog het nodige gerooid worden, want het seizoen is een stuk later en er zijn genoeg percelen waar nog potentieel in zit. Al met al verwacht ik dat we in de grote vier aardappellanden van de EU op een redelijk gemiddelde oogst zullen uitkomen. In Nederland en Belgiƫ zullen de opbrengsten naar verwachting lager liggen, maar voor Duitsland en Frankrijk worden juist weer hoge opbrengsten verwacht."

"De vraag naar aardappelen is in elk geval goed. Traditiegetrouw vertoont de aardappelverkoop in de zomer een dipje, maar dit jaar was de vraag minder rustig dan andere jaren en is de verkoop best goed doorgelopen. Ook zijn de exportcijfers zeker niet verkeerd op dit moment. De vroege aardappelen liepen niet over qua volume, maar wat er gerooid wordt, loopt ook redelijk weg. De prijzen zijn na de oude oogst hard gedaald, maar inmiddels zien we een stabilisatie in de markt. Met een week of drie zal er wellicht even een hausse in de aanvoer komen. Die geeft normaal wat meer druk op de prijs, maar als ik nu zie hoe alles zijn weg vindt, verwacht ik redelijk stabiele prijzen."

"Als we nog iets verder kijken, verwacht ik dat er rond de jaarwisseling nog wel een plusje in de prijs inzit en mogelijk tegen het einde van de winter of het begin van de lente een nog iets grotere opleving. Excessen zoals we die het einde van vorig seizoen hebben gezien, daar zie ik op dit moment nog geen aanleiding voor", vervolgt Frank. "Wel verwacht ik een groot prijsverschil tussen de grove en fijne partijen. Grove aardappelen zijn er nog maar weinig en zijn goed gevraagd. De fijne partijen kosten nu al beduidend minder."

De situatie in de biologische aardappelen noemt de inkoper heel uitdagend. "Vanwege de Phytophthora-druk hebben sommige bio-telers noodgedwongen moeten spuiten, waardoor er zelfs bio-aardappelen als gangbaar moeten worden verkocht. Bovendien zijn de opbrengsten in de bio's erg matig. Alle partijen zijn erg fijn en de opbrengsten zijn met 20 ton per hectare wel een heel eind gebeurd. Op de biologische markt zijn de prijzen al hoog en ik verwacht ook dat die door het krappe aanbod zeker niet minder zullen worden."

Voor meer informatie:
Frank Poelman
Landjuweel
Tel: +31 (0)595 454 200
[email protected]
www.landjuweel.nl