Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorrang voor biologische bedrijven

Inschrijving voor Duurzame Pachtgronden Noord-Brabant geopend

Vanaf maandag 9 september 12:00 uur tot en met vrijdag 4 oktober 2024 12:00 uur staat de inschrijving open voor de pachtgronden van de provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant. Dit keer is er circa 1000 hectare grond beschikbaar voor verpachting, waarbij het duurzame gebruik van de gronden centraal staat.

Door middel van specifieke pachtvoorwaarden, -pakketten en een gunningssystematiek, streven de provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant naar een milieuvriendelijke en duurzame exploitatie van deze landbouwgronden.

Nieuw: Duurzaam pachtpakket
Een nieuwe toevoeging dit jaar is het 'Duurzame Pacht'-pakket. Dit pakket is van toepassing op pachtgronden die binnen een straal van 1000 meter van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied liggen. Op deze percelen is het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan. Hiermee zetten we een belangrijke stap naar duurzamere landbouwpraktijken, de verbetering van water- en bodemkwaliteit en van de biodiversiteit.

Beoordeling op Duurzaamheid
Naast de geboden prijs telt ook de bijdrage van potentiƫle pachters aan een beter waterbeheer, verbetering van de bodemkwaliteit en versterking van de biodiversiteit. Duurzaamheidscertificaten, zoals PlanetProof en Beter Leven**, of de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij, worden omgezet in een duurzaamheidsscore. Deze score wordt meegenomen in het gunningsproces.

Voorrang voor Skal-bedrijven
Voor pachtgronden met een Skal-status (biologische certificering) geldt een uitzondering: bestaande Skal-bedrijven en bedrijven die op weg zijn om deze status te verkrijgen, krijgen voorrang bij de toekenning van deze Skal-percelen.

De pachtgronden worden vanaf nu aangeboden via deze pagina. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden, pachtpakketten en het gunningsproces.

Publicatiedatum: