Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie Nederlandse huishoudens groeit met ruim 1 procent in juli

In juli 2024 hebben huishoudens 1,1 procent meer besteed aan consumptie dan in juli 2023, meldt het CBS. Ze kochten zowel meer goederen als meer diensten.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd. Volgens de CBS Consumptieradar van augustus waren de omstandigheden voor de consumptie in augustus minder gunstig dan in juli.

Meer goederen
Consumenten hebben 3,2 procent meer duurzame goederen gekocht dan in juli 2023. Ze schaften vooral meer elektrische apparaten, spullen voor de woning en kleding aan. Ook kochten ze zes procent meer overige goederen, zoals motorbrandstoffen, energie en drogisterijspullen. Aan voedings- en genotmiddelen hebben ze, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 1,5 procent minder uitgegeven.

Consumenten hebben in juli 0,4 procent meer diensten afgenomen. Ze hebben vooral meer besteed aan vervoer en communicatie. Consumenten gaven echter minder uit, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten dan een jaar eerder. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

Bron: CBS

Publicatiedatum: