Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje is tiende grootste biologische markt

Spanje blijft met een omzet van € 3 miljard in de top 10 staan van landen met het grootste marktaandeel van biologische producten. Het land moet daarbij de Verenigde Staten, Duitsland, China, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden voor zich dulden. Spanje vertegenwoordigt 5,7% van het Europese marktaandeel en de biologische markt in dit Zuid-Europese land zal naar verwachting blijven groeien met 6-7% per jaar.

Ángeles Parra, directeur van BioCultura Madrid 2024, is blij deze groei te kunnen aankondigen in de aanloop van de 40e verjaardag van de beurs, die van 21 tot 24 november plaatsvindt in het Madrileense beurscentrum Ifema. Reeds 80% van de beursoppervlakte is al gereserveerd en ruim 300 bedrijven hebben hun deelname reeds bevestigd. Parra herinnert zich de beginjaren van de beurs en de lange weg die is afgelegd om biologisch voedsel in Spanje gemeengoed te maken: "Het heeft ons veel moeite gekost, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd biologisch voedsel op tafel te brengen bij veel huishoudens."

"In 2023 gaf een Spanjaard gemiddeld € 64 per jaar uit aan biologisch voedsel, zo blijkt uit gegevens samengesteld door brancheorganisatie Ecovalia op basis van informatie van het Spaanse ministerie van Landbouw. Dit geeft aan dat de sector nog een lange weg te gaan heeft als we het vergelijken met de uitgaven van de top 10: € 85 in Noorwegen, € 176 in Frankrijk, € 365 in Denemarken en € 437 in Zwitserland", legt ze uit.

Parra wijst erop dat de jaarlijkse prijsstijging van biologische producten (+8,7%) lager is dan die van conventionele producten (+10,7%). De keuze van de plaats van aankoop is ook veranderd in de afgelopen jaren. In 2023 kocht 50% van de Spanjaarden hun biologische producten in de retail, terwijl 34% trouw bleef aan gespecialiseerde verkooppunten.

De EU heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 25% van de landbouwgrond te besteden aan biologische teelt. Spanje staat in de top 3 van landen waar de biologische teelt het meest is toegenomen sinds 2021. Op dit moment is meer dan 10% van de Spaanse teelt biologisch gecertificeerd (sommige regio's zitten al boven het streefcijfer van 25%, zoals Andalusië en Catalonië), maar veel daarvan is bestemd voor de export.

"We moeten de binnenlandse consumptie verhogen. Dat is van fundamenteel belang", bevestigt Parra. "In Spanje bedraagt de consumptie van biologische producten niet meer dan 3% van het totaal. We kunnen nog veel groeien. Maar we moeten een enorme inspanning leveren."

Bron: financialfood.es

Publicatiedatum: