Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijen beschermen tegen elektromagnetische straling

Er zijn al langer vermoedens dat bijen last hebben van elektromagnetische straling. Omdat er in de komende periode veel zendmasten bijgeplaatst worden en de overschakeling van 4G naar 5G plaatsvindt, heeft de Odin imkerij besloten proeven uit te voeren. De proeven houden in dat we beschermende maatregelen treffen en onderzoeken of deze verschil maken voor onze bijen.

Odin bijen op dak Kunsthal
Odin bijen staan op een groot aantal locaties in het land, maar vooral in landelijk gebied waar de straling (nog) relatief laag is. Kunsthal Rotterdam ligt in stedelijk gebied, waar de straling duidelijk hoger is vanwege de grote dichtheid van zendmasten en WIFI-versterkers. Een goede omgeving voor een test dus.

Straling meten
Odin imker Jos Willemse en zijn nieuwe collega Bas Strijker hebben onlangs de straling op het dak van de Kunsthal gemeten. Het blijkt dat de straling erg hoog is, namelijk zo'n 1,75 V/m, met pieken boven 5 V/m. In overleg met Odin heeft de technische dienst van de Kunsthal daarom een geaarde Kooi van Faraday gebouwd van kippengaas, die om de twee bijenkasten heen is geplaatst. Binnen de kooi is de straling nu gemiddeld 0,3 V/m, zonder de hoge pieken. Dit scheelt een factor 5,8 met de buitenomgeving! Toch is ook het niveau binnen de kooi nog steeds hoog te noemen. Op de boerderijen waar Odin ook bijenvolken heeft staan, meten onze imkers namelijk vrijwel geen straling.

's Nachts goed uitrusten
"Natuurlijk komen de haalbijen op de Kunsthal zodra ze uit de kooi gaan alsnog in de straling terecht" zegt Jos. "De koningin, de huisbijen en de larven blijven echter in de kast en zijn op deze manier beter beschermd tegen straling. En de haalbijen hebben wanneer ze 's nachts in de kasten zitten in ieder geval minder last van straling, waardoor ze goed uit kunnen rusten."

Effect straling nagaan
De Odin imkerij zal het welzijn van de volken op het dak van Kunsthal Rotterdam goed monitoren gedurende de komende periode. Ook wordt de straling bij de overige locaties van Odin bijenvolken met enige regelmaat gecontroleerd. Op basis van de opgedane ervaringen willen we nagaan wat de effecten zijn van de Kooi van Faraday en eventuele andere beschermingsmaatregelen, en welke we willen inzetten voor onze bijenvolken.

Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: