Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duurzame Lintjes voor Ad Vlems, Raki Ap en Lara Woltersis

Het zal je niet ontgaan zijn; vandaag is het Duurzame Dinsdag 2024. Uit de honderden duurzame initiatieven die het afgelopen jaar zijn ingediend, heeft de jury er zeven geselecteerd die kans maken op een van de Duurzame Dinsdag prijzen. Deze initiatieven kregen vanmorgen de gelegenheid om zich te presenteren aan de jury en het publiek in Nieuwspoort. Uiteindelijk zullen er drie prijzen van € 10.000 en een publieksprijs worden uitgereikt, waarmee de winnende initiatieven zich verder kunnen ontwikkelen.

De genomineerden van dit jaar zijn:

  • Biocompact: biocompact zet zich in om onnodig waterverbruik in de sanitaire ruimte te voorkomen. Met de vacuüm toiletsystemen die op vrijwel alle grote festivals in Nederland gebruikt worden, is het mogelijk om mobiele toiletten te realiseren zonder chemicaliën. Ook gebruikt een vacuümtoilet maar 0,8 liter per spoeling, waarmee het een duurzame, hygiënische en comfortabele oplossing is voor het traditionele spoeltoilet.
  • D2D Water Solutions: Door te faciliteren in decentrale watervoorziening, kunnen we de centrale watervraag verminderen en kunnen huishoudens en bedrijven waterneutraal of zelf waterpositief worden. D2D Water Solutions Ltd. wil het voor iedereen mogelijk maken om direct toegang te hebben tot schoon drinkwater en zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Dit doen ze met de ontwikkeling, productie en verkoop van waterzuiveringssystemen, waarmee mensen veilig drinkwater kunnen maken uit onbetrouwbaar leidingwater, regenwater, gezuiverd afvalwater of zeewater.
  • Forteiland Pampus: Forteiland Pampus neemt zijn verantwoordelijkheid in de energietransitie. Het eiland is het eerste publieke erfgoed in Nederland dat zelfvoorzienend opereert, gebruikmakend van circulaire principes en zonder fossiele verbranding. Opwekking van energie vindt nu bijvoorbeeld plaats door zon, wind en biovergisting en door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen in de vorm van waterstof.
  • Gloovy: Gloovy Eco Gloves biedt het eerste volwaardige alternatief voor de huidige wegwerphandschoen. Wereldwijd worden er alleen al in de zorg- en schoonmaakbranche jaarlijks miljarden handschoenen gebruikt, weggegooid en uiteindelijk verbrand. Dit resulteert in een enorme belasting voor het milieu. Gloovy heeft daarentegen de eerste duurzaam geproduceerde, recyclebare wegwerp handschoen van Europa ontwikkeld.
  • PaperWise: PaperWise - B Corp™ geeft landbouwafval een tweede leven in de vorm van milieuvriendelijk en sociaal verantwoord papier en karton, gemaakt de stengels en bladeren die overblijven na de oogst. De milieu-impact is 47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan recycled papier. PaperWise wordt geproduceerd in fabrieken in India en Zuid-Amerika die van grote betekenis zijn voor de lokale community's aldaar; het fabricageproces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie.
  • Give a shit: Een initiatief van Broodje Poep, waarbij boeren één keer per jaar aan burgers vragen om hun poep te doneren. Na een aantal grote successen in de afgelopen jaren met onder andere een aangenomen motie en de Kamervragen, weet Give a shit de aandacht te trekken voor een schonere bodem en een andere kijk op bemesting en het gebruik van menselijke reststromen.
  • Groente- en Fruitbrigade: Gezond eten van verse en pure producten zoals groente en fruit is vaak lastig, vooral voor mensen die weinig geld hebben. De Groente & Fruitbrigade voor voedselbanken redt iedere week een grote variëteit aan partijen groente en fruit bij telers en handelaren, en levert dat kosteloos aan voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland.

Duurzame Lintjes
Op Duurzame Dinsdag zetten de initiatiefnemers mensen in het zonnetje die zich inzetten voor een mooiere en duurzame samenleving. Nederland is het enige land ter wereld dat een onderscheiding zoals het Duurzame Lintje kent. En in tegenstelling tot koninklijke onderscheidingen, waarvan er elk jaar circa 6000 worden toegekend, is er jaarlijks slechts een handjevol Duurzame Lintjes.

Eerder kregen onder andere Paul Polman, Feike Sijbesma, Wubbo Ockels, Marjan Minnesma, Jessica den Outer, Ruud Koornstra, Greta Thunberg, Elisah Pals, Bibi Mantel en Frans Timmermans een Duurzaam Lintje opgespeld.

Ad Vlems, voorzitter bij Ecodorp Boekel is onvermoeibare voorvechter van ecodorpen. In Boekel is het door zijn optimistische houding, nooit oordelen en ijzeren doorzettingsvermogen gelukt een ecodorp te stichten. Dit is een kraamkamer voor talloze innovaties (ook uit de koffer van DuDI). Hij heeft het pad geëffend voor veel meer ecodorpen in Nederland, die hebben kunnen leren van de ervaringen in Boekel.

Raki Ap is de zoon van de vermoorde Papoea activist. Vanuit Nederland zet hij de strijd tegen de onderdrukking door Indonesië voort. Hierbij legt hij een relatie tussen de ontbossing en teloorgang van de unieke natuur van Papoea-Nieuw-Guinea en mensenrechten. Er is naar zijn mening een directe relatie tussen kolonialisme (oud en nieuw) en klimaatontwrichting. Nederland is in 1962 uit de toenmalige kolonie Nederlands Nieuw-Guinea weggegaan en heeft niet meer omgekeken. Nederland zou zich de ramp (ontbossing en mensenrechten schending) die zich momenteel afspeelt in dit uniek deel van de aarde, meer moeten aantrekken. Raki Ap zet dit thema weer op onze agenda en spreekt daarbij ook jonge mensen aan.

Lara Woltersis politica in het Europees Parlement en maakt namens de PvdA deel uit van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Nadat zij in Brussel voor Agnes Jongerius werkte, werd Lara zelf verkozen in 2019. In die rol streed zij de afgelopen vijf jaar - met succes - voor de anti-wegkijkwet, een wet die bedrijven dwingt rekening te houden met mens en milieu. Ook maakt ze zich hard voor meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven en zet ze zich in voor het vastleggen van een wonderbaarlijk genoeg nog niet bestaand zwangerschapsverlof voor Europese ambtenaren, zodat ook jonge vrouwen carrière kunnen maken in de politiek.

Vandaag kregen deze drie veranderaars hun Duurzame Lintje uitgereikt in Nieuwspoort te Den Haag.

Klik hier voor een overzicht van alle initiatieven die zich dit jaar hebben aangemeld.

Publicatiedatum: