Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijna 1200 uitbraken van blauwtong in België

Aantal blauwtongbesmettingen in Nederland loopt in een week met bijna 1150 op

De NVWA heeft donderdag 29 augustus weer een geactualiseerde kaart en de bijbehorende tabel van het aantal besmettingen met blauwtong per woonplaats gepubliceerd. Op de kaart staan alle besmettingen die in 2024 zijn vastgesteld. Er zijn nu 1767 klinisch positieve gevallen gemeld en 4617 meldingen van een positieve PCR-test gedaan.

Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.

Ten opzichte van een week geleden is het aantal gemelde besmettingen van blauwtong serotype 3 met 1149 toegenomen.

Bijna 1200 uitbraken van blauwtong in België
Tot aan maandag 26 augustus was het blauwtongvirus op 1.192 plaatsen in België vastgesteld. De cijfers komen van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen FAVV. Er waren op dat moment 579 haarden bij schapen geregistreerd, 601 bij runderen, 7 bij geiten en 5 bij alpaca's. FAVV verwacht dat het aantal uitbraken nog tot eind september of zelfs begin oktober zal stijgen, zo schrijft VILT.

In België zijn al duizenden schapen en runderen gestorven aan het blauwtongvirus. Dat valt af te leiden uit gegevens van Rendac, het bedrijf dat ook in België in opdracht van de overheid kadavers ruimt en verwerkt. Normaal haalt Rendac iets meer dan 1.000 kadavers van schapen en circa en 2.500 kadavers van runderen per week op over heel België. Sinds de eerste uitbraak van 2024 van blauwtong in België werden al 11.000 kadavers van schapen en 6.000 kadavers van runderen meer opgehaalde dan in een normale situatie.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: