Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bedoeld om professionals te ondersteunen bij officiële onderzoeken"

Document 'Vade mecum over officieel onderzoek in biologische productie' gepubliceerd

Begin augustus is het 'Vade mecum over officieel onderzoek in biologische productie' gepubliceerd. "We zijn verheugd om de publicatie van het 'Vade mecum over officieel onderzoek in biologische productie' aan te kondigen. Deze gids is nu beschikbaar en biedt uitgebreide richtlijnen voor het omgaan met verboden substanties, zoals pesticiden, in biologische producten", zo melden de opstellers van het document.

De aanpak van contaminatie in biologische producten was een uitdagend onderdeel in de ontwikkeling van de nieuwe bio-Verordening. De discussie hierover blijft actueel. Wanneer dergelijke substanties in biologische producten worden aangetroffen, moet er een officieel onderzoek uitgevoerd worden om de bron en oorzaak te achterhalen. De betreffende producten mogen pas weer als biologisch worden verkocht als het onderzoek afgerond is en blijkt dat er geen ernstige overtredingen zijn vastgesteld.

Deze kwestie roept veel reacties en discussies op. Enerzijds is het belangrijk om consumenten te beschermen tegen fraude, maar anderzijds is het vaak moeilijk te achterhalen waar pesticiden precies vandaan komen. Onderzoek bij elke vondst kan leiden tot overlast, onnodige kosten, en verspilling van goed voedsel.

Het 'Vade mecum over officieel onderzoek in biologische productie' biedt een gestructureerde en efficiƫnte aanpak voor dit proces, met duidelijke beschrijvingen van onderzoeksmethodes en technieken.

"Deze publicatie is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van 25 erkende experts uit 8 verschillende landen", zegt Nicolas Verlet, initiatiefnemer van het project. "Het document behandelt alle aspecten van een officieel onderzoek, van de eerste laboratoriumanalyses tot het bepalen van de oorzaak en bron met behulp van diverse methoden en technieken", voegt Tom Nizet van Authent toe. Jochen Neuendorff van GfRS benadrukt: "Het Vade mecum is een technisch document zonder politieke strekking. Het is bedoeld om professionals te ondersteunen bij officiƫle onderzoeken."

Klik hier om de Vade mecum te lezen.

Voor meer informatie:
Organic Integrity Network
[email protected]
www.organic-integrity.org

Publicatiedatum: