Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SPNA, en omwonenden, bezorgd over uitbreidingsplannen van Defensie in Kollumerwaard

SPNA Agroresearch is, net als vele omwonenden, bezorgd over de uitbreidingsplannen van ministerie van Defensie op en rond haar gronden van de Kollumerwaard, zo schrijven ze. "Deze plannen betekenen een grote bedreiging voor onze activiteiten, in het bijzonder voor de continuering van diverse langjarige- proef- en monitoringsvelden."

"Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen op de voet en proberen, daar waar mogelijk, invloed op de komende besluitvorming uit te oefenen. We doen dit niet alleen, maar we zijn nauw betrokken bij het overleg wat er vanuit de grondgebruikers, ondernemers, omwonenden en vertegenwoordigers van de omliggende dorpen is geïnitieerd."

In een eerder stadium is er een persbericht uitgegaan vanuit verontrustende betrokken. "Defensie is in de Kollumerwaard op zoek naar een locatie voor een oefenterrein voor het leren werken met zware springstoffen. Het oefenterrein betreft het hele agrarische gebied van de Kollumerwaard tussen Zoutkamp en Munnekezijl."

Zorgen van omwonenden
"'We twijfelen niet aan de noodzaak voor uitbreiding van defensie in Nederland', vertelt Jan Willem Bakker namens de omwonenden. 'Wel hebben we veel zorgen en vragen waarop we geen antwoord hebben van defensie'. Onlangs kwamen bezorgde grondgebruikers, ondernemers, omwonenden en vertegenwoordigers van de omliggende dorpen bij elkaar om hun zorgen te inventariseren. Zo is niet bekend welk effecten geluid, trillingen en transporten op de omgeving hebben. Ook is niet bekend of bewoners er mogen blijven wonen en welke aanpassingen er wellicht nodig zijn om de veiligheid bij mogelijke ongelukken te garanderen."

"Momenteel maakt de Antea groep een Milieu Effect Rapportage waarin hopelijk meer vragen worden beantwoord. De omwonenden hebben op eigen initiatief een brief gestuurd met hun vragen naar het MER-bureau. 'Defensie keek vooral naar het aantal inwoners. Daarin scoort de Kollumerwaard niet hoog. Maar als we het aantal toerisme-overnachtingen en de dagrecreatie meenemen blijkt dat er veel mensen in het gebied verblijven. Ook is het de vraag of defensie heeft gekeken naar de unieke waarden in het gebied qua natuur, agrarisch gebruik en langjarige proeven van de proefboerderij. We willen hierover graag in gesprek met onder meer de Provincie Fryslân en de gemeente Noardeast-Fryslân, waar de terreinen onder vallen', besluit Bakker."

Voor meer informatie:
SPNA
+31 (0) 594 - 688 615
[email protected]
www.spna.nl

Publicatiedatum: