Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van 800 naar bijna 1.000 hectare

Zeeuwse steun voor campagne '1001ha soortenrijke groenbemestermengsels'

Zeeland krijgt er nog eens 125 hectare biodiverse akkers bij. Provincie Zeeland draagt namelijk voor de derde keer bij aan de campagne '1001ha soortenrijke groenbemestermengsels' van LTO en Urgenda. Deze campagne geeft 40% korting op zaadmengsels waarmee akkerbouwers na de oogst hun velden kunnen inzaaien met een weelderig mengsel met veel klavers en andere vlinderbloemigen.


Foto Urgenda

Hierdoor wordt de bodem gezonder, is er meer voer voor insecten en besparen boeren op kunstmest. Gedeputeerde Arno Vael: "Mooi om bij te dragen aan zo'n praktische actie. Agrariërs kunnen hier echt mee aan de slag. Deze campagne is goed voor de bodem, de portemonnee en de natuur." Sinds het najaar van 2022 zaaiden Zeeuwse akkerbouwers al ruim 800 hectare in.

Groenbemesters of vanggewassen worden na de oogst ingezaaid om de bodem te beschermen tegen zon, regen en wind. Groenbemestermengsels met vlinderbloemigen zijn duurder in aanschaf, maar beter voor natuur, bodem en klimaat.

De campagne '1001ha soortenrijke groenbemestermengsels' geeft akkerbouwers in het hele land flinke korting op zaadmengsels waarmee zij kunstmest (stikstof en CO2) besparen, de bodem gezonder maken en meer biodiversiteit terugbrengen op het land. De campagne wordt mogelijk gemaakt door provincies, gemeenten en burgers waarmee de boeren korting krijgen: simpel en doeltreffend.

Goed voor boer, klimaat en milieu
Uit enquêtes blijkt dat deelnemers zo'n 20-25% kunstmest besparen en dat is gunstig voor de portemonnee van de boer, maar vooral goed nieuws voor het klimaat, de bodem en biodiversiteit. De boeren waardeerden de actie met een 8,8. Twintig procent van de boeren maakte voor het eerst gebruik van een mengsel en 80% wil dit in de toekomst vaker doen. Ook zeggen de meeste van de deelnemers dat op percelen met een mengsel de grond makkelijker te bewerken is en dat deze percelen een beter waterbergend vermogen hebben.


Foto DSV Zaden

Ook korting voor andere boeren
Ook in de rest van het land krijgen akkerbouwers korting op groenbemestermengsels via groenbemesters.1001ha.nl. Deze korting wordt betaald door enkele provincies en de donateurs van Urgenda.

De campagne is er ook voor melkveehouders: zij krijgen korting op mengsels voor kruidenrijk grasland via 1001ha.nl. Deze campagne loopt al sinds 2020 en inmiddels is er ruim 6.000 hectare ingezaaid door bijna 1.600 verschillende melkveehouders. Dankzij een bijdrage van LVVN, 45 gemeenten en vele provincies kunnen melkveehouders momenteel in het hele land korting krijgen.

Voor meer informatie: Urgenda

Publicatiedatum: