Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio Kartoffel Erzeuger

"Hoog aandeel kleine bio aardappelen en uien"

Ondanks de instabiele weersomstandigheden zijn de teeltbedrijven van Bio Kartoffel Erzeuger (BKE) eind augustus begonnen met de hoofdoogst van dit jaar. Josephine Hardt, algemeen directeur van BKE, geeft een eerste vooruitblik op de oogst.

Kleine knollen
"In Beieren is de oogst de afgelopen dagen herhaaldelijk onderbroken door hevige regenval. In de andere deelstaten beginnen de teeltbedrijven geleidelijk met het oogsten van de vastkokende aardappelen. We hebben alle biologische aardappelen nodig om de markt te bevoorraden. Onze telers zorgen daarom momenteel voor een optimale opslag, zodat we de komende maanden een hoogwaardig en smaakvol biologisch product kunnen leveren," vat Hardt de situatie samen.

"Veel voorraden zijn dit jaar aangetast door de ongewoon vroege druk van bacterievuur. Terugkerende regenval en een vrij mild zomerklimaat hebben aanhoudend goede omstandigheden voor de schimmel gecreƫerd," legt Josephine Hardt uit. Het gevolg is dat een aanzienlijk percentage kleine knollen de opbrengstverwachtingen op teeltbedrijven in het hele land naar beneden haalt.


BKE algemeen directeur Josephine Hardt

Kleinere biologische uien
"Ruim 55% van het biologische uienareaal is inmiddels georganiseerd binnen de BKE, wat ons een goed overzicht van de landelijke voorraden geeft. Vooral in het zuiden en westen van de deelstaten melden de aangesloten bedrijven relatief kleine partijen. Dit is voornamelijk te wijten aan de vroege aantasting door valse meeldauw," zegt Josephine Hardt.

Volgens de directeur van de vereniging zou het aanpassen van de geaccepteerde kwaliteitsklassen in de biologische uiensector een manier kunnen zijn om de veiligheid van grondstoffen te verbeteren. "Daarnaast hebben we dit seizoen aanzienlijke extra kosten gezien door het omwerken van het veld, wat de productiekosten sterk heeft verhoogd. We hebben een duidelijke compensatie nodig voor het hoge teeltrisico en de stijgende kosten om de biologische uienteelt op een duurzame manier te kunnen blijven ontwikkelen," vervolgt Hardt.


Aardappeloogst / Afbeelding: Dirk Hunger

Opbrengstanalyses verwacht begin oktober
Naarmate de oogstwerkzaamheden vorderen, zal de vereniging beschikken over uitgebreide gegevens over de oogstvolumes van dit jaar van de ongeveer 250 bedrijven die lid zijn. "Op basis van deze cijfers kunnen we de hoeveelheden en kwaliteiten van de biologische aardappel- en uienoogst van dit jaar in detail analyseren", zegt Hardt over de vooruitzichten voor de komende weken. Tot die tijd zullen de oogst- en opslagwerkzaamheden op de teeltbedrijven met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden voortgezet, zodat de BKE-boeren dit seizoen de best mogelijke bevoorrading van de markt kunnen garanderen.

Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
[email protected]
www.bke-verein.de

Publicatiedatum: