Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter

Nederland gaat 'aan tafel', maar met welke intenties?

Is kapitalisme een vervoeging van het woord 'kapen'? Overal waar oprecht goede initiatieven ontpoppen, komen die na verloop van tijd onder een net iets andere noemer naar buiten vanuit een andere afzender met andere intenties.

Onlangs vroeg Wim Groot Koerkamp, de roerganger en mede-initiatiefnemer van de BBB, mij om te participeren in het project 'Nederland gaat aan tafel'. Tegen de polarisatie moeten boeren en burgers elkaar weten te vinden, aan tafel op de boerderij. De polarisatie die nota bene door de BBB voor politiek gewin is gelegitimeerd.

Het is de volgende truc van Wim om het probleem daar te leggen, waar het niet hoort: op het bordje van boer en consument. De plundering van onze aarde door de industriƫle landbouw is namelijk niet iets van boeren en burgers, of in ieder geval, maar heel gedeeltelijk. Het probleem is geschapen door de financiers en leveranciers van onder andere kunstmest, pesticiden en krachtvoer. En door de producenten, aanbieders en reclamemakers van ongezonde bewerkte producten en door overheden die dit systeem in stand houden, gedreven door een immense lobby. Waaronder die van de BBB en het reclamebureau ReMarkAble van Wim Groot Koerkamp (waarvan hij de aandelen inmiddels heeft verkocht).

Bert van Ruitenbeek

En wie even goed kijkt op de website www.gaaantafel.nl, ziet als ambassadeurs onder andere vertegenwoordigers van Bayer, Rabo, organisaties verbonden aan de varkenshouderij en de productie van meststoffen. Verder een oud VVD kamerlid en klimaatontkenner en zelfs iemand die zich profileert als het groene geweten van Nederland, maar intussen steeds verder in de greenwashing van de industrie wegzinkt.

Dus ik schreef Wim terug dat ik in principe met iedereen aan tafel wil en ook een vredelievend mens ben, maar dat ik niet ben vergeten wat zijn intenties waren met de oprichting van de BBB en dat ik ook zijn intenties dit keer in twijfel trek. Zoals de BBB geen partij is voor boeren en burgers, maar voor het in stand houden van de belangen van de agrochemische industrie en vooral de intensieve veehouderij. En de biodynamische beweging organiseert al sinds jaar en dag diners op onze boerderijen, tegenwoordig onder de titel Biodyneren. Ik nodig Wim hierbij van harte uit om daar eens aan tafel te gaan, om zintuigelijk te ervaren hoe een werkelijk duurzame landbouw ruikt en proeft.

Het vocabulaire van alles wat staat voor een echt groene en gezonde leefomgeving wordt overgenomen en verbasterd. Het is een symptoom van wat nog steeds maar door weinigen echt doorzien en als zodanig benoemd wordt. Voor je het weet denk je dat je groen kunt vliegen door een paar bomen te planten of dat je met zero suiker cola een gezonde keuze maakt. Vapen zou ons van het roken afbrengen. Het is allemaal reclameonzin en zonder dat kinderen bij de opvoeding een basiskennis wordt aangeleerd over biologie, ecologie, voedingskennis en het doorzien van valse verleidingen, zijn de meesten daarna een gewillige prooi van dit systeem. De overheid faalt ondertussen om haar burgers te beschermen met wet- en regelgeving en het corrigeren van de zogenaamde 'vrije markt'. Daar helpen geen vriendelijke dialogen tussen goedwillende boeren en burgers tegen. Wat dat betreft zijn keurmerken als bio en Demeter nog steeds bakens als je werkelijk voor een gezonde gifvrije omgeving gaat.

Wim Groot Koerkamp zou ik willen vragen om na te denken wat hij z'n eigen familie en vrienden toewenst qua gezondheid, landschap en biodiversiteit, en met dat beeld aan tafel te gaan als plek van bezinning. En verder aan ons allen: laat je geen knollen voor citroenen verkopen!

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

(Deze column verschijnt ook in de Krant van de Aarde)

Publicatiedatum: