Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inschrijven voor Slow Food Youth Network Academie 2025 kan vanaf 1 september

Gezocht: 26 nieuwe deelnemers voor de Slow Food Youth Network Academie van 2025. Hét lesprogramma waar boer en corporate, chef en beleidsmaker of foodie en activist elkaar tegenkomen. Vanaf januari 2025 gaan we met 26 voedselveranderaars tussen de 18 en 35 op reis door het Nederlandse voedselsysteem. Van startup-ondernemer tot visser en van chef-kok tot cultureel antropoloog: elke stem telt. Doe mee aan de SFYN Academie en word deel van de toekomst van ons voedselsysteem.

Foto: Studio pur sang

Voedingsbodem voor verbinding
De SFYN Academie is een voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen, kennis, en visie op de toekomst van ons voedsel. Zes maanden lang ga je op interdisciplinaire reis door Nederland. We gaan in gesprek met wetenschappers, boeren, telers, vissers, koks en ondernemers, volgen workshops en lezingen en steken zelf de handen uit de mouwen. Constructieve gesprekken en goede vragen staan centraal. In een tijd van debat en polarisatie slaan we samen toch een brug tussen uiteenlopende perspectieven. Bijvoorbeeld tussen gangbaar en biologisch, tussen de havermelkelite en de uithoeken van ons land, en tussen technologie en ecologie.

Je eigen voedselvraagstuk
"Tijdens de SFYN Academie stap je uit je bubbel. Je doorloopt alle schakels in de voedselketen, en wordt gesponsord door een opdrachtgever. Deze geeft jou een opdracht mee waar je in een groepje mee aan de slag gaat. Naast het inhoudelijke programma werk je aan een prangend vraagstuk uit de voedselsector, van het bedrijfsleven, een NGO, of overheidsinstantie. Zo maak je tijdens de academie al impact, en leg je connecties in het SFYN netwerk voor na je deelname. De academie legt bloot waar het huidige voedselsysteem nu op stuk loopt, maar biedt tegelijk ook perspectief en kansen", aldus Maria Geuze, directeur SFYN

Je toekomstige netwerk
Na 14 jaar telt het SFYN Academie netwerk ruim 350 voedselveranderaars die op hun eigen plek en manier duurzame impact maken in het Nederlandse voedselsysteem. Oud-deelnemers van de SFYN Academie laten dagelijks zien wat dat kan betekenen. Zij hebben voedselverspilling op de kaart gezet (zie Kliek, Hooligans), leggen de lat hoog voor smaak (Boonzaak, het Mosselnet) en dierenwelzijn (Brandt&Levie), brengen boer en burger dichter bij elkaar (De Seizoenarbeiders) en nemen voedselbeleid onder de loep. Het is niet uniek dat SFYN'ers samen een bedrijfje beginnen, elkaar een carrièreboost geven, of op avontuur gaan. Als deelnemer word je lid van een hecht netwerk dat samen het voedselsysteem van de toekomst bouwt.

Gezocht: de toekomst van ons voedselsysteem
Van boer tot kok, van wetenschapper tot ontwerper, van student tot ondernemer: de SFYN Academie is voor alle jonge mensen met een passie voor wat er op ons bord ligt - ongeacht je ervaring. Ben jij klaar voor een inhoudelijke, uitdagende en gezellige duik in het voedselsysteem? De Academie is op zoek naar alle perspectieven, (zowel sociaal-culturele als professionele) achtergronden en expertises: alleen samen kunnen we verandering realiseren. De enige voorwaarde is dat je nieuwsgierig bent en wil bijdragen aan positieve verandering in het voedselsysteem.

"Ik vind het fijn aan SFYN dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, maar toch werken aan hetzelfde doel. Dat voelt als een fijn vangnet." - Oud-deelnemer Merel Nolet, kok en tekstschrijver

Praktische informatie
De SFYN Academie is een project van Slow Food Youth Network Nederland. De 15de editie start in januari 2025, en je kunt je aanmelden tussen 1 september en 31 oktober. Uit de aanmeldingen zal een selectie plaatsvinden. Het programma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zes themadagen, en een reis. Daarbuiten werk je in een groepje aan een case, die worden afgesloten tijdens de slotdag. Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, hebben een vurige passie voor voedsel. Of je nu nog studeert of al werkzaam bent, direct of indirect in de voedselketen, elke stem telt. Bekijk alle voorwaarden en informatie via onderstaande knop.

Op dinsdag 15 oktober vindt er een online informatie-uurtje plaats om al je vragen te stellen.

Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Sterre van de Ven
Slow Food Youth Network
[email protected]
www.sfyn.nl

Publicatiedatum: