Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koffieprijzen lopen sterk uiteen

De prijzen voor een zelf gezet kopje verschillen enorm. Consumenten betalen €0,06 voor een huismerk-bonenkoffie tot wel €0,47 voor een originele Nespresso-koffie. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vergeleek de prijzen van gemalen koffie, koffiebonen, koffiepads en koffiecups. Een kopje bonenkoffie is met €0,07 het goedkoopst. Een kopje filterkoffie kost €0,08. Voor koffie uit een koffiepad betalen consumenten €0,10. Koffie gezet met een cupmachine (Nespresso of Dolce Gusto) is het duurst, dit komt op €0,25. Deze prijzen zijn gemiddelden van A-merken en huismerken door elkaar. Exclusief aanschaf en water- en energieverbruik van de machines. Aanbiedingen zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Goedkope winkels
De Consumentenbond onderzocht de prijzen van A-merken bij 9 supermarkten, 2 webwinkels en een online koffiespeciaalzaak. Bij Dirk en Vomar zijn consumenten het goedkoopst uit voor A-merkkoffie: 4% goedkoper dan gemiddeld. Spar is het duurst. Daar is A-merkoffie 9% duurder dan gemiddeld. Afhankelijk van het koffiesysteem zijn huismerken 30 tot circa 50% goedkoper dan A-merken. De grootste verschillen zijn te zien bij koffiecups. Een huismerkcupje is gemiddeld 53% goedkoper dan een cup van een A-merk.

Gestegen prijzen
De afgelopen jaren stegen de koffieprijzen harder dan de prijzen van veel andere supermarktproducten. Ten opzichte van 3 jaar geleden werd filterkoffie 39% duurder. Koffiebonen stegen 32% in prijs, koffiepads 30% en koffiecupjes zelfs 47%. Uit het onderzoek blijkt ten slotte dat koffie met een keurmerk niet per se duurder is dan koffie zonder keurmerk. Keurmerken zoals Rainforest Alliance en Fairtrade garanderen een minimumprijs voor de boeren.

Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl

Publicatiedatum: