Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijzigingen bij vooraanmelden in CLIENT

Binnenkort wijzigen een aantal zaken bij het vooraanmelden in CLIENT. Dit vooraanmelden is nodig voor zendingen met producten die fytosanitair inspectieplichtig zijn. Deze wijzigingen zorgen ervoor dat uw, en onze werkwijze de EU-regels volgen.

Documentcontrole bij overbrengen naar ander EU-land
Nu krijgt men een automatische goedkeuring als zij de zending overbrengen (verlegt) naar een ander EU-land. Vanaf 1 oktober moeten hiervoor eerst de documenten zijn gecontroleerd door het KCB.

Deze controle vindt in eerste instantie digitaal plaats. Men moet straks de digitale fytosanitaire certificaat, of een scan van het papieren certificaat, per e-mail naar het KCB sturen. Houd errekening mee dat zij dit alleen controleren tijdens kantooruren. En dat men daarvoor moet betalen.

Foto: NVWA

Dit is een tijdelijke werkwijze. De bedoeling is dat uiteindelijk de documentcontrole op het originele fytosanitaire certificaat uitgevoerd kan worden, op de locatie waar de zending zich bevindt. Hier zijn IT-aanpassingen voor nodig. Dit is naar verwachting begin volgend jaar gereed. Men ontvangt hier later meer informatie over.

Juist aanmelden bij overbrengen van ander EU-land naar Nederland
Men kan een zending die in een ander EU-land is binnengekomen overbrengen (verleggen) naar Nederland voor de uitvoering van de controles. In deze gevallen gaat de zending vergezeld van een CHED-PP met de status 'authorized for transfer'. Dit is afgegeven door de autoriteit in het EU-land van binnenkomst.

Het is belangrijk dat men in CLIENT de juiste werkwijze volgt, zodat het NVWA hiervoor een opvolgend CHED-PP kunnen aanmaken, dat in TRACES wordt gekoppeld aan dit 'authorized for transfer CHED'.

Dit gaat nu nog vaak mis, waardoor zendingen niet goed kunnen worden getraceerd. De EU accepteert dit binnenkort niet meer.

De juiste werkwijze is:

  • Kies bij 'land van binnenkomst' voor het EU-land waar de zending is binnengekomen.
  • Zet bij 'transportdocument' de juiste landcode en het daarbij horende nummer.
  • Voer per artikelregel het volledige nummer van het CHED-PP uit het andere EU-land op, dat doet men als bescheidcode C085

Nog maar 1 fytosanitair certificaat per vooraanmelding
Nu kan men in een vooraanmelding meerdere fytosanitaire certificaten toevoegen. Vanaf 1 januari 2025 mag men nog maar 1 certificaat toevoegen in een vooraanmelding. Vanaf 1 maart 2025 neemt het NVWA aanvragen met meerdere certificaten niet meer in behandeling.

Dit kan betekenen dat men meer vooraanmeldingen moet gaan doen, wat extra kosten met zich meebrengt. Het kan zinvol zijn om contact op te nemen met de leveranciers in het land van herkomst. Als zij meerdere partijen op 1 certificaat zetten, dan kan men dit ook in 1 vooraanmelding zetten.

Biologische status melden
Dit najaar wordt een wijziging doorgevoerd in de afhandeling van zendingen waar zowel controles vanuit biologische status, als controles vanuit voedselveiligheid en plant- en diergezondheid plaatsvinden. De volgorde van de uit te voeren controles gaat veranderen.

De controles vanuit biologisch (het COI) moeten voorafgaan aan de controles vanuit voedselveiligheid en plant- en diergezondheid (het CHED). Hierna worden in Traces het CHED en COI aan elkaar gekoppeld.

Om deze koppeling geautomatiseerd te kunnen maken is het noodzakelijk dat men dan bij de vooraanmelding in CLIENT de biologische status als bescheidcode C644 (controlecertificaat biologische producten) toevoegt, met het COI-nummer van de biologische zending zoals dat in TRACES is geregistreerd.

Op dit moment worden de processen en systemen hiervoor ingericht. In september volgt een kleinschalige pilot. In deze pilot testen we de ingerichte processen en systemen, evenals de werkbaarheid voor ondernemers.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: