Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interactieteam EenVandaag duikt in de keurmerken

Biologisch, EKO, vegan, Fairtrade: in de supermarkt oogt het ene product nog duurzamer dan de ander, maar wat betekenen deze labels precies? Dat vroeg men aan EenVandaag in de chat en het interactieteam ging hiermee aan de slag. Aan het woord komen Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en Paulien van der Geest van Milieu Centraal. Zij raadt consumenten die duurzame keuzes willen maken, aan om zich te verdiepen in de 12 topkeurmerken. Door deze keurmerken te leren kennen, kunnen consumenten verzekerd zijn van producten die goed scoren op het gebied van duurzaamheid, betrouwbaarheid en transparantie. Hiertoe behoren onder meer Demeter, EKO en Europees biologisch.

Ze leggen ook uit hoe consumenten biologische producten kunnen herkennen. "Aangezien 'biologisch' een beschermde term is, kun je dat keurmerk niet zomaar op elk product zetten. Dus wanneer je dat groene plaatje ziet, dan kun je écht vaststellen dat het product biologisch is. In dat geval zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt", zegt Paulien. "Het uitgangspunt van biologisch is dat er sprake is van een gezonde bodem waardoor de plant 'sterk is' en dat natuurlijke bestrijders (zoals beestjes) ervoor zorgen dat de gewassen bestand zijn tegen plagen."

Ze noemt ook het EKO-keurmerk, wanneer biologische producenten meer doen dan de wet van hen vraagt. "Zo'n extra duurzaamheidseis kan bijvoorbeeld zijn dat ze veeleisende gewassen zoals aardappels afwisselen met rustgewassen zoals graan of gras. Maar ook op het gebied van dierenwelzijn worden er extra eisen gesteld: zo moeten koeien volgens het EKO-keurmerk bijvoorbeeld minstens 180 dagen per jaar buiten in de wei staan en op matrassen liggen die minimaal 15 mm dik zijn."

Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: EenVandaag

Publicatiedatum: