Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tussenstand burgerinitiatief 'het Pronkstuk': 350.000 euro

"Aardig wat 'vrienden' gingen als 'partner' weer de deur uit"

Tholen - De stichting 'Vrienden van Bioland' heeft al zo'n 350.000 euro van de benodigde 500.000 euro bij elkaar dat nodig voor de aankoop van het Pronkstuk in Eenigenburg. Dit bleek afgelopen donderdag 22 augustus tijdens het Pronkstuk Diner. Het Pronkstuk zal volgend jaar verpacht worden aan bio-tuinbouwbedrijf de Lepelaar in het Rijpje. "Wij zijn er van overtuigd dat het gaat lukken om het volledige bedrag bij elkaar te sparen voor de deadline van 1 oktober", vertelt Maaike Wijnberg namens Vrienden Bioland Regio Schagen.

Ze kijken met een goed gevoel terug op de avond. "Het diner was fantastisch en heel inspirerend. We waren positief verrast door de grote belangstelling. Van tevoren zeiden we: vijftig mensen zou mooi zijn en dit werd steeds verhoogd. Op een gegeven moment hebben we de cateraar en locatie maar gevraagd wat de absolute max zou zijn. Er waren uiteindelijk 82 gasten."

Martijn en Manon van het Restaurant de Keuken uit Schagerbrug verzorgden het diner. Hiervoor gebruikten ze biologische producten van De Lepelaar, Ekoplaza en Loeigoeie Zuivel. De bijdrage per persoon bedroeg 80 euro en een extra donatie was natuurlijk van harte welkom. Partners van het Pronkstuk (die minimaal 5.000 euro schenken of lenen) mochten gratis aanschuiven.

Maaike geeft aan dat het een ontzettend leuke avond was. "Er ontstond een soort 'community gevoel' tijdens het diner. We lieten de gasten tussen de gangen door ook steeds wisselen van tafel. Daardoor ontstonden heel veel boeiende gesprekken. Alle partners van Vrienden van Bioland mochten gratis komen. Aardig wat mensen kwamen als 'vriend' naar het diner en gingen als 'partner' weer de deur uit."

Over de campagne
Op vrijdag 26 april vond de aftrap van de campagne voor 'het Pronkstuk' plaats. De uitdaging is om voor 1 oktober 2024 via leningen en schenkingen 500.000 euro bij elkaar te krijgen om het Pronkstuk, 4 hectare agrarische grond aan de Westfriesedijk, in eigendom te verkrijgen. De stichting gaat deze grond per 1 januari 2025 verpachten aan biologisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar. Zij zullen de grond in drie jaar omschakelen en er biodynamische gewassen op gaan verbouwen.

Filmvertoning
Vanmiddag (28 augustus om 16.00) draait de film 'Onder het Maaiveld' in CineBergen. Na de film presenteren de Vrienden van Bioland hun project 'Het Pronkstuk' aan de aanwezigen. "Met de aankoop van een stuk grond voor biologische landbouw brengen wij in praktijk wat de film 'Onder het Maaiveld' laat zien. Heel toepasselijk dus. De andere vertoningen waren al heel succesvol. Dit levert heel leuke contacten op en de nodige mensen die mee willen doen. We hebben dan ook besloten om nog twee filmavonden in de plannen, op 3 september in Schagen en 12 september in Warmenhuizen. Bovendien is er op 18 september om 10.30 uur een informatie/koffieochtend bij De Lepelaar in 't Rijpje."

Klik hier voor het eind april in Biojournaal verschenen artikel.

Voor meer informatie:
Maaike Wijnberg
Vrienden van Bioland
[email protected]
www.vriendenvanbioland.nl

Publicatiedatum: