Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

POM, partners en buren zoeken agro-ecologische boer

Agro-ecologische landbouw biedt potentieel om landbouw, natuur en burgers dichter bij elkaar te brengen. Boeren, burgers en besturen zijn nog niet goed op de hoogte over agro-ecologie. Door het realiseren van een operationeel agro-ecologisch landbouwbedrijf op gronden van de Provinciale OntwikkelingsMaatschappij (POM) Antwerpen in Waarloos, Kontich, willen de projectpartners tonen hoe agro-ecologisch telen in zijn werk gaat.

Hierbij wordt een initiatief van A-Z uitgewerkt: van overleg met stakeholders tot de uiteindelijke uitgifte van de gronden aan een agro-ecologische teler. Het doel is een operationeel bedrijf en een handboek voor (lokale) besturen dat de goede praktijken en de verzamelde info bundelt.

Beoogde resultaten

  • op basis van een concreet project al doende een praktisch inzetbare omgevingsanalyse en ontwikkelmethode op punt zetten, bestaande uit kaartmateriaal, terreinanalyse, matrix met kansen & bedreigingen, stakeholdersanalyse, marktonderzoek, ontwerpend onderzoek, bedrijfsconcepten, samenwerkingsmodellen, ontwikkelplannen.
  • een participatietraject in functie van deze ontwikkeling, met landbouwers, eigenaars van gronden of serres, omwonenden… volgens een methode die later kan toegepast worden in andere projecten.
  • een concrete case realiseren met een ontwikkel- en uitgifteplan
  • ervaring opdoen met het inzetten van openbare gronden voor voedselproductie
  • een voorbeeld creëren voor andere overheden

De manier waarop deze openbare gronden worden ontwikkeld en uitgegeven, door middel van een participatief proces, biedt een unieke kans om landbouw meer te laten aarden in de omgeving, met de bodem, met de omliggende bewoners en met de natuur.

Looptijd project
Dit project loopt van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025.

Dienst Landbouw van provincie Antwerpen werkt voor het project ABC - agro-ecologische landbouw samen met POM Antwerpen, het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (PSKW), HoGent en ILVO.

Bron: POM

Publicatiedatum: