Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe markten voor Peruaanse bio physalis

Hoewel de oogst van physalis in de Peruaanse Andes zich traditioneel beperkt tot het droge seizoen, van april tot en met augustus, is AgroAndino Perú, een bedrijf geleid door Reinhard Schedbauer, erin geslaagd het fruit jaarrond te telen door de gewassen aan te planten in gebieden met een ononderbroken toegang tot water.

AgroAndino is een pionier geweest in de teelt van biologische physalis in Peru, dat het vroeger in gedroogde vorm afzette in Europa, maar sinds kort ook als vers product. In 2025 hoopt het bedrijf uit de regio Cajamarca over 520 ton physalis te beschikken en ook de Amerikaanse markt te bereiken. In de komende jaren zal het areaal nog opgeschaald worden met het oog op een jaarlijkse opbrengst van 1.200 tot 1.500 ton.

Op dit moment is Duitsland de belangrijkste markt voor AgroAndino, waar biologische physalis aanslaat bij consumenten die waarde hechten aan het aspect duurzaamheid. Ook de verpakking is duurzaam, want het fruit wordt in FSC-gecertificeerde kartons gelegd.

Daarnaast is AgroAndino erin geslaagd om bijna 200 kleinschalige telers GlobalGAP te certificeren. Deze certificering is een cruciale stap geweest in het vergroten van het concurrentievermogen van Peruaanse physalis op de internationale markt, waar het product sterke concurrentie ondervindt van Colombia, een land dat de wereldmarkt domineert, maar met grotendeels conventioneel geteeld product.

AgroAndino wordt evenwel geconfronteerd met logistieke uitdagingen in de bergachtige regio Cajamarca, waar de wegeninfrastructuur nog in aanbouw is. Toch slaagt het bedrijf erin het fruit naar de haven van Paita te vervoeren, vanwaar het op de boot geladen wordt richting Nederland.

Sociale impact en toekomstperspectieven
AgroAndino heeft een positieve impact op het leven van de lokale gemeenschappen. Het betrekt het fruit bij 350 telersfamilies die samen een areaal van 115 hectare bezitten en stelt zelf ook 115 mensen te werk. "We veranderen levens", zegt Schedlbauer, die benadrukt dat de ontwikkeling van biologische teelt en de implementatie van regeneratieve teeltpraktijken niet alleen de productkwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezonde bodem en het welzijn van plattelandsgemeenschappen.

"De volgende stap is export naar de Verenigde Staten", zegt Schedlbauer, die ervan overtuigd is dat kwaliteit en duurzaamheid de sleutels zullen blijven tot het succes van zijn bedrijf op de internationale markt.

Voor meer informatie:
Reinhard Schedlbauer (directeur)
AgroAndino Perú
Jr. Julián Cruzado Nro.1, San Pablo
Cajamarca (Peru)
Tel: +51 966 654 266
[email protected]
www.agroandino-peru.com

Publicatiedatum: