Precies honderd jaar geleden werd de grondslag voor de biologisch-dynamische landbouw gelegd. De ideeën die eraan ten grondslag liggen, over landbouw in harmonie met de natuur, zijn nog steeds verrassend actueel. Zeker nu het gangbare landbouwsysteem vastloopt in stikstof- en mestcrises. Wat kunnen we leren van 100 jaar biodynamische landbouw?
Tineke van den Berg en Tom Saat
Getalsmatig is de Nederlandse biologisch-dynamische beweging klein – er zijn nu 156 biodynamische bedrijven die samen 0,5 procent van het Nederlandse landbouwareaal vertegenwoordigen. Maar de invloed van de biodynamische landbouw als alternatief voor de intensieve landbouw groeit snel, zegt Tineke van den Berg, biodynamische boerin op de Stadsboerderij Almere en voorzitter van de stichting Demeter.
Geen mestoverschot
De gangbare landbouw kan van alles leren van biodynamische boeren, stelt ze. Biodynamische landbouw biedt namelijk op twee manieren een oplossing voor de huidige crises in de landbouw. Ten eerste werken biodynamische boeren zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en geïmporteerd krachtvoer voor vee. Daardoor dragen zij niet bij aan het stikstofprobleem en is de uitstoot naar lucht en water gering. In de gangbare landbouw worden kunstmest en krachtvoer (soja) juist zo kwistig gebruikt dat er een stikstofoverschot ontstaat. Biodynamische boeren halen benodigde stikstof uit de lucht en binden het aan de bodem door vlinderbloemige gewassen, zoals verschillende klavers. "Kunstmest is helemaal niet nodig", zegt Tineke. "Dat is zó 1900." Dat het inderdaad anders kan, begint nu ook in de gangbare landbouw te dagen.
Klik hier voor het volledige artikel.
Bron: De Kleur van Geld