Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deelnemers ontvangen automatisch extra betaling

Brussel keurt compensatieregeling voor ecoregeling 2024 goed

De Europese Commissie heeft de compensatieregeling voor aanvullende nationale financiering van de ecoregeling in 2024 goedgekeurd. Dit meldt Femke Wiersma, minister van LVVN, aan de Tweede Kamer. Deelnemers aan de ecoregeling die in aanmerking komen, ontvangen dit jaar automatisch een extra betaling, zonder dat boeren daarvoor iets hoeven te doen.

"Voor de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is in 2024 wederom aanzienlijk meer aangevraagd dan het beschikbare budget. De animo is nog steeds hoog en ik wil mijn waardering uitspreken voor de getoonde ambitie van de deelnemende boeren. Ik ben blij dat zij hiermee stappen blijven zetten in het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsvoering. Het laat ook zien dat boeren gemotiveerd zijn om bij te dragen aan maatschappelijke doelen. Om boeren volgens de geplande subsidietarieven te kunnen betalen voor hun inspanningen, waren aanvullende nationale middelen en een juridische basis nodig."

Door de grote animo was er 50 miljoen euro extra nodig voor compensatie van de lagere ecotarieven in 2024. "Ik heb de bestaande nationale steunregeling in het kader van het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun gewijzigd om zo de tariefverlaging van de ecoregeling in 2024 voor alle deelnemende boeren te compenseren. Gezien het gaat om staatssteun, mag de compensatie pas worden verleend na beoordeling en goedkeuring van de regeling op grond van EU-regels voor staatssteun door de Europese Commissie. Die goedkeuring heb ik op 13 augustus 2024 ontvangen. De regeling beslaat enkel het compenseren van het ontstane tekort in 2024."

De hoogte van de compensatie bedraagt circa 33 euro per hectare per aanvrager. Hiervoor moet de landbouwer in de periode van 15 oktober tot en met 2 december 2024 een complete aanvraag voor de ecopremie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben ingediend. De steun zal separaat van de overige GLB-uitbetalingen worden uitbetaald vóór 31 december 2024.

De minister meldt verder dat het van groot belang is dat boeren vertrouwen houden in de ecoregeling en zich volgend jaar weer inschrijven voor de regeling om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Alle deelnemers die recht hebben op een betaling voor de ecoregeling krijgen nog dit jaar automatisch een aanvullende betaling. Hiervoor hoeven boeren geen actie te ondernemen.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: