Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister Wiersma bezoekt biologische pluimveehouder Theo Folmer

Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bracht gisteren (maandag 19 augustus) een werkbezoek aan Regio Foodvalley. Wiersma kreeg onder meer een rondleiding op het gemengde bedrijf van Theo Folmer in Lunteren, een biologische pluimveehouderij en melkveehouderij met agroforestry. Regio Foodvalley staat bekend om innovatieve oplossingen door samenwerking tussen boeren, onderwijsinstellingen en overheden.

Theo Folmer geeft uitleg over zijn biologische pluimveehouderij. Foto: Ministerie LVVN

In Regio Foodvalley komen landbouwuitdagingen en oplossingen samen. Met een hoge veedichtheid naast een kwetsbaar natuurgebied heeft de regio de focus op landbouw- en natuurherstel. Daarom werd minister Wiersma uitgenodigd om de resultaten en innovatieve praktijken in het gebied te bekijken.

"Vandaag zag ik dat men hier in Regio Foodvalley, die zo belangrijk is voor onze voedselvoorziening, de mogelijkheden van de vele veehouderijen goed weet te benutten. Zo wordt er hier gewerkt met een fijnmazig meetnetwerk waarmee boeren zelf hun emissies kunnen meten en direct maatregelen kunnen nemen. Dit verbetert niet alleen het productieproces, maar geeft hen ook de ruimte om hun bedrijf op eigen wijze en met al hun vakkennis verder te ontwikkelen. De boer staat dus echt aan het roer, en dat vind ik van groot belang", aldus minister Femke Marije Wiersma.

Praktijkvoorbeelden
Theo Folmer, de achtste generatie op boerderij Oud Schothorst, heeft duurzaamheid en biodiversiteit hoog in het vaandel staan. Hij heeft een gemengd bedrijf. Hij is bezig met de omschakeling naar een biologische melkveehouderij. Door slimme bodeminvesteringen haalt hij 15% meer opbrengst van zijn grasland en vermindert hij de afhankelijkheid van krachtvoer op zijn melkveebedrijf. Op zijn biologische pluimveebedrijf hebben 6.000 kippen 2,5 hectare uitloopgebied vol bomen en struiken, onderdeel van zijn agroforestry-systeem, wat bijdraagt aan een gezondere bodem en hogere biodiversiteit.

Een kijkje in de stal van de melkveehouderij die in omschakeling is. Foto: Ministerie LVVN

Wethouder Jan Pieter van der Schans (Ede), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landelijk gebied in Regio Foodvalley; "Fijn dat minister Wiersma snel naar onze regio is gekomen. We hebben laten zien dat boeren met behulp van ons meetnetwerk hun boerenvakmanschap weer centraal kunnen stellen. We willen dit netwerk graag verder uitrollen zodat boeren in de toekomst met emissiedoelen kunnen gaan werken. Ook hebben we noodzaak van het langdurig inzetten van extra financiƫle middelen voor agrarisch natuurbeheer, een grondfonds en het belang van ondernemingsplannen voor een toekomstbestendige agrarische sector benadrukt. Een heel nuttig bezoek dus en we zijn benieuwd hoe minister Wiersma dit meeneemt in het Regeerprogramma!"

Voor meer informatie:
Regio Foodvalley
Bunschoterplein 1a
6711 CD Ede
0318 680667
[email protected]
www.regiofoodvalley.nl

Publicatiedatum: