Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het was een bikkelhard leerjaar"

Het Derde Erf zoekt voor aanschaf nieuwe melkrobot verbinding met burgers

Tholen - Sinds het overlijden van Joop Wantenaar op 30 augustus 2023, runnen zijn vrouw Corine en hun zoon Julius biologisch-dynamische boerderij Het Derde Erf in Soest. "Het was een bikkelhard leerjaar, waarbij ook de weersomstandigheden niet meewerkten. Om meer bestaanszekerheid te creëren en de kwaliteit van de melkproductie te waarborgen, wil Julius investeren in een nieuwe melkrobot. Daarvoor is een crowdfundingsactie opgezet", vertelt Corine. Daarnaast willen ze een potstal bouwen voor de kalveren, wat de bestaande stal ontlast en meer ruimte biedt voor betere werkruimte voor en met de koeien.

Julius

"Besloten om door te gaan"
Corine geeft aan dat ze erg trots is op haar zoon, die na het overlijden van zijn vader zijn masterstudie Computational Science afgerond heeft. "Dit terwijl hij ook veel meer op de boerderij is gaan doen tijdens de ziekte van Joop. In plaats van te gaan werken in dat vakgebied is hij meteen fulltime gaan werken op de boerderij. Hij heeft toen besloten het een jaar te willen doen om te bepalen of hij hier voor zou gaan of toch iets met zijn studie te gaan doen. Hij heeft dus besloten om door te gaan. We moeten allebei nog alles leren. Omdat hij de boerderij uiteindelijk over gaat nemen, is hij verantwoordelijk geworden voor het 'boerengedeelte'. Al doende loop je dan tegen dingen aan die nog moeten gebeuren en dat is nu allereerst de aanschaf van een nieuwe melkrobot. Joop en ik hebben de investering voor de melkrobot niet gedaan, omdat we niet wisten of we een opvolger hadden."

Kleinschalig en toegankelijk
Op 30 augustus is het een jaar geleden dat Joop op 60-jarige leeftijd overleden is. "We worden geleefd door een boerderij. In elke steen hier zit Joop. Daardoor hebben we nog niet echt afscheid hoeven nemen en dit stimuleert ons om door te gaan. Het is een heel mooie plek. In de afgelopen dertig jaar hebben we een heel veelzijdig bedrijf opgebouwd, ook met behulp van allerlei burgers die op ons pad kwamen. Alles is kleinschalig en heel inzichtelijk. We zijn heel toegankelijk."

Julius en Corine. Foto: ONS voedsellandschap

Burgers meer betrekken
De crowdfundingsactie maakt deel uit van het project 'ONS voedsellandschap'. Corine: "Op 28 september is er de actie 'Toer de Boer'. Hieraan doen boerderijen in Stoutenburg, Eemnes, Soest en Bunschoten mee. We hebben allemaal onze eigen crowdfundingsactie."

Corine en Julius hopen door middel van de actie niet alleen de benodigde investeringen te kunnen doen, maar ook de burgers meer aan de boerderij te verbinden. "Het is echt een project om de burger dichter bij de voedselproductie te brengen. We organiseren op 28 september ook meteen een open dag op onze boerderij. Investeerders krijgen tien jaar lang in natura rendement. Het liefst zien we ze elke week op het erf om een litertje melk of andere producten op te halen. Ze krijgen de garantie dat ze de investering terugkrijgen. Op deze manier krijgen de investeerders ook meer feeling met het bedrijf. Het Derde Erf is de enige biodynamische boerderij in Soest, we laten graag zien wat de werkwijze inhoudt. Mensen zijn tegenwoordig heel ver van hun voedsel verwijderd en hierin willen wij graag meer bewustzijn creëren."

Voor meer informatie:
Julius Wantenaar
Het Derde Erf
Birkstraat 125
3768 HE Soest
06 52336343
[email protected]
www.hetderdeerf.nl