Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anouik Willems, Category Manager DKW bij Udea:

"Voor klanten is het fijn een divers en mooi uitgebalanceerd assortiment oliën te zien"

Tot het assortiment van Udea behoort een breed scala aan oliën. Anouk Willems, Category Manager DKW, deelt haar inzichten over het inrichten van het olieschap en het gebruik van verschillende oliën. "We zien dat olijfolie in de meeste Nederlandse keukens gebruikt wordt. Ook alternatieven zoals ghee en zonnebloemolie worden steeds populairder. Naast onze biologische bakoliën zijn we ook trots op ons uitgebreide assortiment speciale oliën. Denk daarbij aan noten-, lijnzaad-, sesam-, avocado- of pompoenpitolie."

Stijgende prijzen
Afgelopen jaar is de markt geconfronteerd met stevig stijgende prijzen. Niet alleen in de biologische sector, maar ook in de conventionele teelt is met name olijfolie flink duurder geworden. Anouk vertelt wat daar de belangrijkste reden voor is: "Voor het tweede jaar achter elkaar zijn door het extreem warme weer in Spanje - grootste olijfolieproducent ter wereld - minder olijven geoogst. Hierdoor wordt de biologische olijfolie schaarser, waardoor de olijfolie die wél beschikbaar is veel duurder wordt. Ondanks deze ontwikkelingen is olijfolie vooralsnog de meest gebruikte olie in de Nederlandse keuken."

Wat kunnen ondernemers doen om goed op de veranderende markt in te spelen? "Voor winkeliers is het vooral belangrijk een veelzijdig schap aan te bieden. Waarin rekening wordt gehouden met verschillende prijsklassen en verschillende landen van oorsprong (Spaans, Italiaans, Grieks). Zo zorgt iedere olijfsoort en land van oorsprong voor een eigen karakteristieke smaak. Voor klanten is het fijn een divers en mooi uitgebalanceerd assortiment te zien. Voor ieder wat wils."

Olijfolie is een ambacht
De smaak en kwaliteit van biologische olijfolie is afhankelijk van verschillende factoren, geeft Anouk aan. "Zoals onder andere de soort olijfboom, de manier van bemesting en irrigatie van de bomen, het moment van plukken én de tijd die tussen het plukken en persen zit. Lekkere olijfolie maken is dus een echt ambacht. Biologische milde olijfolie is zeer geschikt om mee te bakken, stoven en roerbakken. Voor olijfolie extra vierge worden de olijven door middel van koude extractie (centrifuge) geperst. Bij 'koude extractie' komt de temperatuur niet boven de 27°C. Dit zorgt voor de beste kwaliteit olie. Biologische olijfolie extra vierge heeft een bijzondere karakteristieke smaak en is met name geschikt voor gebruik in salades, dressings en als toevoeging na het koken of om in te stoven. Bakken kan ook, het rookpunt van deze variant ligt wel iets lager dan van milde olijfolie, op 180°C in plaats van 200°C . Beide soorten olijfolie zijn gelijk geprijsd: De biologische milde olie is qua grondstof eigenlijk iets goedkoper. Door de extra tijd die in het biologische raffinage-proces gaat zitten en de verliezen die hiermee gemoeid zijn, komt de prijs uiteindelijk op hetzelfde uit."

Herkomst
Vragen van klanten over de herkomst van verschillende oliën in het schap? Gebruik dit handige lijstje:

  • Grieks: Epikouros, Gkazas en Luna e Terra.
  • Italiaans: Il Casolare, Salvagno, Luna e Terra en La Bio Idea.
  • Spaans: Luque, Your Organic Nature en Fertilia.
  • Tunesisch: Bio Planète.

Extra tips bij de opbouw van een schap
Anouk heeft nog een aantal tips die van pas kunnen komen bij de indeling van het olie-schap. "Olie is kostbaar. Veel oliën zijn gevoelig voor licht. Om die reden zit olijfolie vaak in donkere glazen flessen verpakt. Zo is de olie beter beschermd én is glas duurzamer dan plastic. Het nadeel: glas is breekbaar. We adviseren winkeliers grote zware flessen olijfolie onder in het schap te plaatsen. Zo verminder je valgevaar. Ook een blokindeling helpt bij een goede schapopbouw. Zet je soorten en merken bij elkaar. Dat zorgt niet alleen visueel voor rust, maar zo zal het schap ook beter presteren."

Voor meer informatie:
Udea
Kempkens 1000
5465 PR Veghel
0413 256700
[email protected]
www.udea.nl

Publicatiedatum: