Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn Boers, bio-eucalyptuskweker:

"Ik ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk"

Tholen - Dat zijn bericht ruim 35.000 keer gelezen zou worden op LinkedIn en hij overladen zou worden met positieve reacties had hij niet gedacht, maar daaruit blijkt toch dat het verhaal van Martijn goed wordt ontvangen. In een jaar tijd is hij van commercieel manager bij een rozenkwekerij, gegaan naar zijn eigen kwekerij in eucalyptus potplanten. Een verandering die best wat voeten in de aarde heeft gehad.

"Je hoort niet vaak dat iemand zomaar tuinder wordt", lacht Martijn. "Het idee was er altijd al, maar om iets te starten is nogal een investering en de aanloop er naartoe kost ook heel wat tijd." Vorig jaar september kreeg hij een telefoontje met de vraag of hij geen interesse had in het huren van een kwekerij: "Mijn werkzaamheden als commercieel manager liepen op dat moment ten einde en om zelf tuinder te worden leek me echt super gaaf. Het was dus nogal een kans die in één keer op mijn pad kwam, maar wel eentje met flink wat haken en ogen. De kwekerij had best wat achterstallig onderhoud, er was hier al jaren niets aan gedaan. Maar goed, voor een beetje werk ben ik niet bang en uitdagingen zijn alleen maar mooi."

Uitdagingen
"Alleen komt er wel even wat op je af. Wat ga je telen, ga je voor een koude teelt of niet, kan het biologisch geteeld worden? En dan nog het grootste vraagstuk; hoe ga je het financieel rond krijgen?", vertelt Martijn. "Toch is het balletje gaan rollen en binnen twee dagen was het hele plan in kannen en kruiken. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en kan ik zeggen dat het afgelopen jaar niet saai is geweest. Ik doe het met heel veel plezier en dit werk is het mooiste wat er is, maar je loopt in het begin tegen veel dingen aan waar je mee om moet leren gaan. Ook was het idee om biologisch te telen, maar daar had ik nul ervaring in, dus je moet het maar even neerzetten. Inmiddels zijn we een jaar verder en worden de eerste planten uitgeleverd. Het is zeker niet zonder slag of stoot gegaan, maar het staat. Vanaf nu kan ik jaarrond planten leveren via de exporteurs op de veilingen aan tuincentra en bloemisten in heel Europa."

Biologische eucalyptus
Dat Martijn eucalyptus is gaan kweken, is voor hem vrij voor de hand liggend: "Een aantal jaren geleden had mijn vader een kwekerij in Portugal. Overal en nergens stond heerlijk geurende eucalyptus." Veel kwekers van eucalyptus potplanten zijn er niet in Nederland niet echt, de meesten zitten in Italië, vertelt hij. "Logistiek gezien is het ook best een onderneming om daarvandaan te halen. Daarnaast is eucalyptus meer bekend als snijgroen. Het voordeel van eucalyptus potplanten is dat je koud kan telen, er zijn weinig ziekten en plagen én het kan dus biologisch."

Commercie
"Momenteel is het nog rustig, het is ook nog echt vakantie tijd. We hier snel gas gaan geven. De teelt van de eucalyptus is in ieder geval onder de knie en de planten worden alleen maar mooier dus nu wordt de uitdaging om zoveel mogelijk te verkopen en commercie op de rit te krijgen. Dat is voor mij nog wel een beetje een dingetje want in de bloemenwereld, waarin ik 15 jaar actief ben geweest, gaat verkoop toch net even anders dan in de plantenwereld." Martijn sluit af: "Toch ben ik nog altijd blij met deze keuze en ga ik elke dag met een grote glimlach naar mijn werk."

Voor meer informatie:
Martijn Boers Potplanten
Tel: +31 6 43090558
[email protected]