Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Kenens, VerKen Bio Deli-Vers

"Dit seizoen laat zien dat de weersomstandigheden ons naar resistente rassen dwingen"

Tholen - Waar het seizoen in het conventionele hardfruit inmiddels is losgebarsten, blijft ook het biologische aanbod niet achter. Bij VerKen Bio Deli-Vers is de pluk van de biologische QTee© inmiddels achter de rug en start binnenkort de Conference oogst. "In de resistente rassen zien we dat we niet te veel te klagen hebben, maar over de algehele oogst zullen we toch een 60 tot 70 procent ten opzichte van vorig jaar krijgen", zo vertelt Gerard Kenens van het biologische teeltbedrijf uit Loksbergen.

"Wat betreft de peren kunnen we eigenlijk redelijk tevreden zijn over de QTee", zo gaat hij verder. "De opbrengst is meegevallen en kwalitatief zien ze er eigenlijk heel goed uit. Er is wel wat vroege hagel gevallen toen de netten nog niet dicht waren, maar dat is er allemaal redelijk uit gegroeid. Nu hebben wij ook niet echt extreme hagel gehad. Op sommige plaatsen heeft het veel feller gehageld, waardoor je plaatselijk ziet dat men er veel meer de gevolgen van ondervindt, maar wij zijn er met de QTee goed vanaf gekomen."

Aan de vraagzijde ziet de teler daarnaast dat de biologische QTee steeds meer ingeburgerd raakt. "De sortering is inmiddels gestart en loopt eigenlijk als andere jaren. Ik heb niet het volledige zicht op de QTee-afname, maar bij ons komen de bestellingen weer binnen vanuit BelOrta. Het biologische aanbod blijft daarbij nog wel voornamelijk op de Belgische markt, en een klein deel Duitsland, maar conventionele QTee gaat inmiddels de hele wereld over via de familie Wouters, dus ik zou niet weten waarom we die stap uiteindelijk niet met biologisch kunnen maken. Er is dit jaar weer 7 a 8 hectare bij gekomen, dus moeten we ook steeds meer naar export kijken. Daar liggen wel mogelijkheden."


Gerard Kenens

Jonge percelen gevoelig
Voor de Conference ziet het er iets minder rooskleurig uit, zo stelt Gerard. "We spreken toch zeker niet over een ramp, maar de Conference ondervindt wat meer hinder van de weersomstandigheden in het voorjaar. Ook hier zien we dat wij nog aan de goede kant van het spectrum staan, maar ik heb beelden van collega's gezien waar de Conference er heel slecht bij hangt. Dit zijn met name jonge percelen die nog wat gevoeliger voor hagel zijn. Het is heel wisselvallig tussen de verschillende regio's. De verkoop voorzie ik daarentegen weinig problemen in", gaat hij verder. "In het biologische zijn er over het algemeen wat minder Conference peren dit jaar, waardoor we ze wel verkocht gaan krijgen, dus daar maak ik me geen zorgen over."

Zoektocht naar resistente rassen
De gevolgen van de slechte weersomstandigheden trekken zich ook door naar de Jonagold. "We hadden er allemaal kleine appeltjes ophangen in het voorjaar, maar door de vroege hagel en het donkere weer is er bij de Jonagold veel geruid. Bovendien heeft hier, en ook bij de Conference, schurft wel huisgehouden. Daardoor zie je dat de kwaliteit wel in orde is, maar er door schurftaantasting veel naar de industrie zal gaan. Conventioneel heeft hier al veel last van en zij hebben nog meer producten ter beschikking, waardoor ze meer kunnen doen. Als je dan ziet dat zij al moeite hebben, is het bij ons helemaal natuurlijk."

"We richten ons dan ook steeds meer op resistente rassen. Zo ziet de Natyra appel er al veel beter uit, omdat hij beter bestand is tegen vroege hagel en donker weer. Bovendien gaan we komende winter ook anderhalve hectare van de T-133 variëteit van de familie Wouters aanplanten. Deze is dubbelresistent, waardoor we besloten een perceel Jonagold te rooien en die overgang in te zetten. In peren doen we het ook al met de QTee en PiqaBoo. We moeten gewoon steeds meer naar resistente rassen kijken in de huidige tijden. Dan is het heel fijn de ondersteuning van de familie Wouters te hebben met de variëteiten die zij ontwikkelen op haar proefcentrum. We kunnen in overleg over de mogelijkheden met variëteiten en geven continu advies over de teelt. Prachtig om te zien hoe zij achter hun producten staan."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen, België
Tel.: +32 474199809