Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vragen n.a.v. gebiedspilot zoetwaterberging in West Zeeuws-Vlaanderen

"RVO zoekt naar maatwerkoplossing waar subsidie gemist dreigt te worden"

Ondernemers kunnen problemen ervaren met het halen van de uitvoeringstermijn van 31 december 2024 in de subsidieregeling 'Samenwerken aan groen economisch herstel'. Deze einddatum hangt onder meer samen met de einddatum van de Europese Verordening. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal zo veel mogelijk meedenken en zoeken naar maatwerkoplossingen voor de betreffende ondernemers. Dat heeft minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer gemeld in reactie op vragen van het CDA.

Aanleiding voor de vragen vormt een samenwerkingsproject van 17 akkerbouwers, fruittelers en biologische groentetelers in de gebiedspilot 'Zoetwaterberging in West Zeeuws-Vlaanderen'. Zij willen op 18 locaties zoetwaterberging te realiseren. RVO heeft een positieve subsidiebeschikking voor dit project afgegeven binnen de subsidieregeling 'Samenwerken aan groen economisch herstel'. De aanvraag werd begin 2022 gedaan en het besluit over de subsidie werd pas eind oktober 2023 bekendgemaakt.

Voor de initiatiefnemers was het, gezien de grote investeringen van gezamenlijk ruim 3,8 miljoen euro, niet mogelijk om op eigen risico te starten met het project zonder zekerheid van de subsidie. Door de trage behandeling van de subsidieaanvraag door de RVO kan het project vermoedelijk niet meer voor 31 december 2024 worden afgerond

De regeling betreft een crisismaatregel die voortvloeit uit afspraken van de Europese Raad in 2020 over een extra inzet van Europese middelen om het bedrijfsleven te ondersteunen in de nasleep van de COVID-19 uitbraak. De structuur en opzet van deze landelijke samenwerkingsregeling was nieuw. De regeling is fors overschreven. De aard van de regeling bracht bovendien met zich mee dat er een uitgebreide individuele beoordeling van aanvragen moest plaatsvinden. Deze samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat de tijd tussen aanvraag en toekenning lang is geweest, aldus Wiersma.

Er is in totaal aan 32 projecten subsidie verleend. Er zijn mogelijk meer projecten voor wie de betrokken termijnen van de regeling te krap is. Het is op dit moment niet mogelijk om exact aan te geven om hoeveel projecten dit gaat. In voorkomende andere gevallen zal RVO positief meedenken over de mogelijkheden binnen de bestaande Europese kaders. Daarin zal de ruimte gezocht worden om maatwerk te leveren waar dat nodig en mogelijk is.

Klik hier voor de Kamerbrief.

Publicatiedatum: