Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Holistisch chef Conan Luidens verrast ook op festival Rise Up

"Op grote schaal met beperkt budget biologisch, gezond en vanaf de basis koken kan echt"

Het lijkt bijna onmogelijk: biologisch, lokaal, gezond, vegetarisch koken voor 500 festivalbezoekers. Maar voor Conan Luidens is het dagelijkse kost. Chantal Engelen van Peas of Me stond vorige week met haar camper in Baarlo bij kasteel de Berckt. Ze ging daar aan de slag op festival Rise Up, in het keukenteam van holistisch chef Conan. "Eerder was ik als gast op festivals waar hij zijn kunsten vertoonde. Ik werd keer op keer verrast met de lekkerste, verse biologische maaltijden. Hoe krijgt iemand dat voor elkaar op een festival met zoveel mensen?! Daar wilde ik meer van weten", schrijft Chantal. Ze schreef het onderstaande verslag:

Conan staat al in de keuken sinds zijn 17e. Hij werkt jarenlang in restaurants over de hele wereld en besluit uiteindelijk zijn eigen cateringbedrijf te starten. Hij merkt dat er op festivals vaak ongezond en verre van duurzaam gekookt wordt. Hij maakt het zijn missie om dat te veranderen.

Conan Luidens

Inmiddels kookt Conan jaarrond op spirituele festivals en retraites. Hij kookt holistisch, wat Conan beschrijft als een manier van eten die de gezondheid van een persoon positief beïnvloedt, maar ook de relatie van een persoon met de omgeving, de natuur en de mensen die het produceren. Biologisch is voor hem daarin het fundament, maar ook lokaal. Voor Rise Up worden veel van de groenten ingekocht bij peasmaker biologische tuinderij De Waog van Joep van de Bool, dat 10 kilometer verderop ligt.

Geroosterde aubergines met tahin, Japanse rijst met shiitake, huisgemaakte focaccia … Conan maakt het zich nooit makkelijk. Wat op het buffet terechtkomt, moet een feest voor het oog zijn, maar ook vooral superlekker. Alles in de keuken wordt vanaf de basis gemaakt. Van de hummus tot de chocoladepasta, van de mayonaise tot de bietenburgers. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar ook goedkoper, wat niet onbelangrijk is als je alles biologisch inkoopt.

Geheel rechts Chantal Engelen

Urenlang heb ik kroppen sla gewassen, tomaten gesneden en spinazieballetjes gevormd. Alles zelf maken kost veel tijd en dus ook veel mankracht. De keuken wordt tijdens het festival bemand door Conan en twee assistenten. Zij begeleiden weer vijf vrijwilligers die iedere vier uur gewisseld worden. En ja, een arbeidsintensieve, high pressure festivalkeuken draaien met ruim twintig vrijwilligers is topsport. En dat is toevallig precies waar Conan goed in is.

De energieke chef krijgt het voor elkaar om in vier dagen tijd een ware keukenfamilie te creëren. Dat doet hij met sharing cirkels waarin iedereen de vrijheid krijgt om zijn of haar gevoel te delen en dansbreaks waarbij het keukendak eraf gaat. Het team loopt op rolletjes.

Op de laatste dag delen we met elkaar nog één keer hoe we ons voelen. Conan is duidelijk geëmotioneerd. Dankbaarheid, plezier en liefde voeren de boventoon, ook bij mij. Ik heb deze week geleerd dat het echt kan om op grote schaal met een beperkt budget biologisch, gezond en vanaf de basis te koken. Maar nog meer heb ik mogen ervaren hoe eten echt mensen met elkaar kan verbinden.

Voor meer informatie:
Chantal Engelen
Peas of Me
[email protected]
www.peasofme.com

www.conanluidens.com

Publicatiedatum: