Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sterk bewerkt eten vergroot kans op kwetsbaarheid"

Kwetsbaarheid bij ouderen is nog weinig onderzocht. Universitair docent Neha Khandpur van de vakgroep Humane Voeding & Gezondheid van de Wageningen Universiteit deed met een onderzoeksteam een poging om te achterhalen of voeding gerelateerd is aan deze aandoening. Daarvoor voerde ze een nieuwe data-analyse uit met het onderzoekscohort Nurses' Health Study van de Harvard universiteit.

In het Amerikaanse cohort worden al sinds 1975 vrouwelijke verpleegkundigen gevolgd. Sinds 1980 worden ook eetpatronen bijgehouden en sinds 1992 ook data over kwetsbaarheid. De Wageningse onderzoekster kon gegevens van ruim 63.000 vrouwen gebruiken voor haar analyse. De vrouwen waren bij aanvang van de studie zestig jaar of ouder en nog niet kwetsbaar.

Alle deelnemers werden ten minste 26 jaar gevolgd en in die tijd ontwikkelden meer dan 15.000 vrouwen kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid uit zich bijvoorbeeld in gewichtsverlies, vermoeidheid en een lagere spierkracht. Daardoor neemt de veerkracht van het lichaam af waardoor men sneller gezondheidsproblemen krijgen van relatief milde kwalen.

De onderzoekster vond een negatief verband tussen een hogere inname van niet of nauwelijks bewerkt voedsel – zoals verse groenten melk en graanproducten – en het risico op kwetsbaarheid, terwijl een hogere inname van sterk bewerkt eten – zoals ingeblikte producten, vlees, maar ook frisdranken, snoep en koek – het risico daarop met 31% vergrootte.

De onderzoekers deden ook nog een verdiepende analyse om te achterhalen of specifieke productgroepen het risico op kwetsbaarheid kunnen beïnvloeden. Ze constateerden dat hoe meer frisdranken en andere suikerhoudende dranken, vetten, spreads en yoghurt en andere zuiveltoetjes mensen consumeren, hoe hoger hun risico op kwetsbaarheid.

De onderzoekers deden ook een analyse waarbij ze corrigeerden voor dieetkwaliteit. Bij een kwalitatief goed dieet – met veel groenten, peulvruchten en fruit – wat wel ook relatief veel sterk bewerkt voedsel bevatte, liepen mensen nog steeds een hoog risico op kwetsbaarheid in vergelijking met mensen die minder sterk bewerkte voedingsmiddelen aten. Het effect van sterk bewerkte voedingsmiddelen op kwetsbaarheid bleef significant.

De onderzoekers toonden aan dat kwetsbaarheid en voeding aan elkaar gerelateerd zijn, maar kunnen geen uitspraken doen over de biologische mechanismen die aan dit verband ten grondslag liggen. Ook staat niet vast dat het effect dat werd vastgesteld ook geldt voor mannen of andere groepen mensen met een ander eetpatroon dan die in het cohort.

Bron: Resource - WUR

Publicatiedatum: