Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF Afdeling Hanos Maastricht in beeld:

"Combinatie van DC en winkelvloerfunctie zijn de kern van versheid, variatie en efficiëntie"

Tholen - In het hart van een gastronomische regio, aan de rand van het bourgondische Maastricht, bevindt zich de nieuwste Hanos vestiging, die in 2023 werd geopend. Met een oppervlakte van ruim 40.000 m² biedt deze vestiging een werelds assortiment van meer dan 100.000 producten voor de horecaprofessional. Een bijzondere focus ligt op de AGF-afdeling. Door de winkelvloer efficiënt te combineren met de DC-functie zijn daar versheid en variatie gegarandeerd.

Klik hier voor de fotoreportage

Christiaan van Ulden en Francois Frijns

Winkelvloer met dubbele functie
Op de AGF-afdeling van Hanos Maastricht navigeren orderpickers tussen de reguliere klanten door. De breed opgezette ruimte vervult een unieke dubbele rol. Naast het bedienen van cash-and-carry klanten middels een aantrekkelijke presentatie fungeert de winkelvloer tegelijkertijd als distributiecentrum voor bestellingen via de webshop.

De winkel/DC is verdeeld in twee temperatuur gecontroleerde zones om de versheid van de producten optimaal te waarborgen. Voor kwetsbare items zoals bananen zijn er speciale klimaatkasten. Tijdens het orderpickproces worden gevoelige producten met de grootste zorg behandeld en in beschermende verpakkingen klaargezet om schade tijdens transport te voorkomen. Hierdoor blijven producten zoals gesneden groenten en fruit (bananen) in optimale conditie.

Orderpickers worden dan ook goed geïnstrueerd. De omstandigheden bij Hanos Maastricht maken het met name voor scholieren en studenten aantrekkelijk om er te werken als bijbaan vanwege de flexibele werktijden en de gratis maaltijden.

Voordelen
De integratie van winkelvloer en DC biedt vele voordelen, zo vertelt AGF-medewerker Francois Frijns. Het zorgt voor een naadloze ervaring voor zowel fysieke als online klanten als ook voor een efficiënte operatie, er hoeven immers geen aparte voorraden bijgehouden en gevuld te worden. De kleinverpakkingen liggen in het schap en daaronder staat de voorraad.

De winkel is dus ook heel aantrekkelijk voor zowel klanten die grote hoeveelheden nodig hebben als voor klanten die kleinverpakkingen nodig hebben voor eigen gebruik. Voor thuiskoks is Hanos Maastricht een populaire bestemming, vertelt Francois. Fysieke klanten kunnen tussen 8 en 19 uur in de winkel terecht, de webshop is 24/7 geopend.

Ook daar kunnen kleinverpakkingen als ook grootverpakkingen worden besteld. Bestellingen die vóór 23.00 uur worden geplaatst, staan de volgende dag op de stoep. "Vooral Nederlandse ondernemers bestellen online en we krijgen ook steeds meer orders uit steden als Hasselt en Antwerpen", vertelt Francois. "Klanten uit Wallonië komen vooral hier naar de winkel, die willen alles nog ruiken, zien en proeven."

Verrijdbare stellingen, presentatie en voorraad zijn gecombineerd

Uitgebreid assortiment
Het assortiment van de AGF-afdeling is indrukwekkend met meer dan 300 verschillende soorten groenten, waaronder 60 soorten tomaten, 147 soorten kruiden en 127 soorten fruit. Speciale aandacht gaat tegenwoordig uit naar het bio-assortiment, het is nog een klein deel van het aanbod, maar bij Hanos zien ze een groeiende vraag.

Naast het al uitgebreide brede basisassortiment biedt Hanos Maastricht ook specialties en nicheproducten zoals truffels, myoga gember (Japanse gember) en limoen kaviaar. Bovendien speelt de AGF-afdeling in op de toenemende vraag naar plantaardige producten met een aanbod van vleesvervangers zoals (wilde) champignons en tempeh.

Het gemaksassortiment biedt een oplossing voor efficiëntie in de keuken. Het gaat dan om voorgesneden groenten en fruit, gemengde groentemixen en fruitmixen en tegenwoordig ook sousvide gegaarde producten. Daarnaast is een groot deel van de koeling gereserveerd voor producten van Bresc. Dit assortiment, dat zich richt op gemak en snelheid, biedt een breed scala aan kant-en-klare producten zoals kruidenpurees, marinades en kant-en-klare sauzen die de bereidingstijd aanzienlijk verkorten met behoud van smaak en kwaliteit en de mogelijkheid tot het geven van een eigen twist aan het geheel.

Snelheid
Dagelijks worden er verse producten geleverd, behalve op zondag, wat zorgt voor een constante aanvoer van producten. Door beide stromen, online bestellingen en fysieke winkelbezoeken te combineren, is de omloopsnelheid hoog. Voor medewerkers is het meteen zichtbaar wanneer een product out-of-stock dreigt te raken. Bovendien kunnen ze meteen actie ondernemen door bij te bestellen of eventueel klanten te informeren over de beperkte beschikbaarheid. En in het andere geval, als producten niet verkocht worden, dan zoeken ze daarvoor ook een oplossing. Francois: "Dan gaan we bellen met klanten om hen hierin proberen te interesseren of geven het weg aan goede doelen zoals het Leger des Heils. Kleinere hoeveelheden zetten we weg via 'Too Good To Go. We doen ons best om voedselverspilling zo veel mogelijk te vermijden."

Kennis
"Niets is zo moeilijk als AGF bestellen", zo weet Francois. Hoewel er forecasts zijn, moet er op gevoel worden bijgestuurd. AGF-kennis bij de medewerkers is groot. Net als Francois werken veel collega's al vele jaren bij Hanos en hebben een enorme passie voor het product én de klant. Elke dag is een uitdaging en juist dat maakt het zo'n leuk en boeiend vak, vult collega Christiaan van Ulden nog aan.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Hanos Maastricht
Molensingel 99
6229 PC Maastricht
Tel.: 043 2074 762
[email protected]
www.hanos.nl