Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Papacks: pulpverpakkingen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen

"Wij produceren over het algemeen voedselverpakkingen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van onze klanten", zegt Tahsin Dag, oprichter en CEO van Papacks. Het in Keulen gevestigde bedrijf biedt pulpverpakkingen van hernieuwbare grondstoffen, gericht op de groente- en fruitsector. "Hoewel we ook enkele standaard fruitschalen aanbieden, is het merendeel van onze producten maatwerk. Of het nu gaat om een specifieke fruitsoort, een geschikte portiegrootte of verpakking, de klant vindt bij ons wat hij zoekt. Zelfs als een klant een standaardverpakking wenst die we nog niet hebben, kunnen we die produceren van duurzame en hernieuwbare grondstoffen."

Dit betekent dat bijna elke branche bediend kan worden, want "we bekijken elke aanvraag afzonderlijk om te bepalen in hoeverre we het kunnen implementeren". Er zijn ook geen grenzen aan het ontwerp van de verpakking: "We kunnen alles op maat maken en aanpassen als onze klant met ons wil samenwerken," benadrukt hij.

"We bieden veel seizoensgebonden producten aan, zoals adventskalenders, nacho bowls en fruit bowls. Het grootste deel van ons aanbod bestaat echter uit op maat gemaakte producten die zijn afgestemd op de specifieke wensen van de klant en zich momenteel in het acceptatieproces bevinden. Dit zijn ook onze best verkopende producten. We produceren en ontwikkelen precies wat onze klanten nodig hebben, en ze hebben vaak grote hoeveelheden nodig."

"Eerdere normen konden niet aan de eisen voldoen"
Papacks gebruikt primaire vezelgrondstoffen en combineert deze met kunststofvrije coatings voor direct contact met levensmiddelen. "Het proces is gebaseerd op jarenlange ontwikkeling en voldoet aan geen enkele bestaande standaard. De vorige standaarden konden niet voldoen aan onze eisen met onze basisgrondstof. Onze huidige ontwikkeling is op plantaardige basis en voldoet aan vergelijkbare of betere waarden voor zowel OTR als WVTR dan alternatieve plastic producten."

"Elk product is maatwerk en wordt uitgebreid getest in het laboratorium en samen met onze klanten om het ontwerp en de eisen af te ronden. Onze klanten zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het eindproduct dat ze leveren. Daarom werken we samen met de klant om de veiligheid te garanderen en testen we zowel korte- als langetermijnsituaties met het product. De tests variëren afhankelijk van het product. Een open schaaltje voor druiven vereist bijvoorbeeld minder testen dan een bakje voor een yoghurtvulling met een houdbaarheidsdatum van maanden."

Coaten is een optie voor iedereen "die een duurzame verpakking wil en geen plastic of aluminium meer in zijn verpakking wil. Natuurlijk moet je bereid zijn om iets nieuws te proberen. Er zijn fasen van analyse, ontwikkeling, laboratoriumtests, prototypebouw en uiteindelijke productie. Dit kan in twaalf weken voltooid zijn, maar kan ook langer duren, afhankelijk van verschillende factoren in samenwerking met de klant."

Verstandige kunststofvervanging
Om zijn klanten een voortrekkersrol te kunnen garanderen, volgt Papacks de markten en onderzoekt mogelijkheden en kansen om bestaande kunststof of EPS-producten te vervangen. "We doen dit als er industriële hoeveelheden zijn die veranderd kunnen worden in termen van duurzaamheid en als we een zinvolle behoefte zien om het product te vervangen. We zien bijvoorbeeld niet de noodzaak om een rietje of wattenstaafje te vervangen, omdat het leven ook zonder deze producten zonder problemen door kan gaan", aldus Dag.

Papacks heeft ook verschillende relevante certificaten voor zijn voedselverpakkingen. "We zijn gecertificeerd volgens de Global Standard for Packaging Materials met een A++ score van de BRCGS. We hebben ook een doorlopend certificeringsproces volgens ISO 9001:2015 en bieden FSC®-gecertificeerde producten aan. We hebben talrijke prijzen en andere certificeringen ontvangen, zoals het DGNB-certificaat in goud voor onze productiegebouwen en hebben de Worldstar Award 2024 gewonnen, evenals elk jaar op rij sinds 2020." Tahsin Dag zelf werd geëerd als CEO van het Jaar in 2024. "We hebben wereldwijd bijna 75 patentfamilies van onze ontwikkelingen en innovaties en hebben meer dan 35 prijzen en awards gewonnen", meldt hij.

Papacks breidt momenteel uit. "Sinds enige tijd bieden we ook licentiemodellen aan. Als er een grote productie is op een locatie wereldwijd waar de klant nog ruimte heeft voor vezelgietproductie en verpakking direct op locatie om transport te besparen, helpen we graag en plaatsen we de productie direct bij hen in de buurt. Wij leveren de expertise, de machines, de grondstoffen en het gereedschap. De klant krijgt alles wat hij nodig heeft om direct in zijn eigen productie aan de slag te gaan."

"Concreet hebben we een nieuw product gepland dat EPS dozen zal vervangen, voornamelijk voor de vis- en zeevruchtenindustrie en het transport ervan. Maar deze nieuwe doos is zeker ook geschikt voor vele andere toepassingen", besluit Dag.

Voor meer informatie:
Manuel Leibrock (CMO)
PAPACKS SALES GmbH
Hoofdkantoor Duitsland
Von-Hünefeld-Str. 1
50829 Keulen, Duitsland
+49 221 30163006
[email protected]
www.papacks.com

Publicatiedatum: