Tholen - Sinds deze week is de pluk van de nieuwe QTee® perenoogst weer achter de rug. Het is, net als in vele andere variëteiten, een vroeg seizoen, maar voor Fruithandel Wouters betekent het dat de sortering inmiddels in volle gang is. "We zijn een stukje vroeger, maar doordat de markt niet leeg is en er bovendien meer zomerperen zijn, verwachten we dat de verkoop wat langzamer zal opstarten dan andere jaren", zo vertelt Kris Wouters van het gelijknamige bedrijf uit Rummen.
"Kwalitatief ziet het overgrote deel er weer zeer goed uit", legt de handelaar uit. "Over de volumes kunnen we nog geen definitief uitsluitsel geven, omdat nog niet iedereen klaar is met plukken. We schatten dat het ongeveer zo'n 80 procent van de oogst van vorig jaar is. Echter is het rare dat er een groot verschil zit tussen de percelen. We hebben percelen waar gewoon de volle oogst vanaf is gekomen, maar zien ook percelen waar er maar zo'n 40 tot 50 procent hing. Dat was zeer verschillend per locatie. Hoe dat komt? We kunnen het niet echt verklaren. Misschien dat sommige bomen net iets sterker zijn dan anderen of dat bepaalde delen net wat beter beschermd waren. Over het algemeen hebben we echter niet te klagen over de oogst. Zeker niet als je kijkt hoe de prognoses bij sommige andere variëteiten, en helemaal bij de appelen, is."
Bepaalde kwaliteiten voor bepaalde markten
En dus kijkt Kris toch met een veelbelovend gevoel uit naar een nieuw seizoen. "Vorig jaar hebben we naar 21 landen geëxporteerd en we krijgen nog altijd aanvragen binnen. Over interesse hoeven we dus zeker niet te klagen. Uiteindelijk zal de markt die de beste prijs betaalt de peren krijgen. Zo simpel is het", zo lacht hij. "Wel zien we dat bepaalde kwaliteiten door bepaalde markten geprefereerd worden. Zo gaan de kleinere peren over het algemeen naar het Midden-Oosten. De 60-65 maten exporteren we veelal naar het Verenigd Koninkrijk of bijvoorbeeld Duitsland en de grotere peren gaan heel Europa over. De QTee met kleuring wil eigenlijk iedereen."
De peren onder het Celina merk
"Daarnaast hebben we inmiddels ook een 25 procent peren die minder, of geen rode kleuring heeft", gaat Kris verder. "Dit zijn overigens ook gewoon klasse 1 peren die we verkopen onder het merk Celina. Alleen hebben ze geen rode kleuring, maar vorig jaar zijn deze ook zeer goed verkocht. Uiteindelijk verkopen we die peren meer naar het einde van het seizoen. Vorig jaar zijn ze eigenlijk allemaal binnen Europa verkocht, maar ook verdere landen, zoals Vietnam, Maleisië en India, hebben daar interesse in. Vorig jaar waren echter de prijzen in Europa dermate hoog dat we geen risico's hoefden te nemen om daar containers heen te sturen. Of er dit jaar meer naar het oosten gaan, is afwachten. Dat hangt af van hoe de prijzen hier in Europa zijn."
Langer seizoen door volle markt
Het seizoen van de QTee loopt ongeveer door tot midden oktober. "Althans, dat was de afgelopen jaren toch zo, maar we hebben regelmatig de vraag vanuit supermarkten gehad of we niet langer door konden gaan. Alleen verkocht is verkocht. Toch zou het dit jaar zomaar kunnen dat we tot en met november door zullen gaan, omdat het een andere markt is dan andere jaren. Vorig jaar was de markt leeg en wilde iedereen zo snel mogelijk nieuwe peren hebben. Nu zien we, vooral in Duitse supermarkten, dat men nog veel doet met oude Conference en, en dat verbaast me eigenlijk, nog veel peren hebben van het zuidelijk halfrond. We horen dat daar kwaliteitsproblemen mee zijn, maar ze hebben het gekocht en het moet toch weg, waardoor het de nieuwe QTee wat in de weg zit."
"Dit hoeft overigens geen groot probleem te zijn, want zoals aangegeven willen supermarkten graag langer door met QTee. Nu hebben we dit jaar een vroeg seizoen, maar door de oude oogst en zomerperen verwachten we dat de verkoop wat langzamer zal zijn en we daardoor tot en met november door zouden kunnen gaan met deze oogst. Het is en blijft echter afwachten. Er zijn zo veel factoren die daar invloed op kunnen hebben, dus we zullen het zien."
Weinig verschil biologisch en conventioneel
Naast conventioneel is er van de QTee peren ook een significant biologisch aanbod. "We hebben inmiddels drie telers die de peer biologisch telen en de situatie is daar vergelijkbaar met conventioneel. Er zijn percelen die er prachtig bij staan en er zijn wat percelen met meer problemen. Dit zijn vooral de jonge bomen, die wat meer last lijken te hebben gehad van de weersomstandigheden. Het bijzondere aan de QTee is echter dat je bijna geen verschil hebt tussen conventioneel en biologisch. Het is een variëteit die heel weinig gevoeligheid heeft voor schurft en helemaal niet voor zwartvruchtrot, waardoor ik bijna durf te zeggen dat conventioneel en biologisch heel dicht bij elkaar liggen in dit geval."
Voor meer informatie:
Kris Wouters
Fruithandel Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
[email protected]
www.woutersfruit.be