Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"​Bodemstructuur in biologische akkerbouw: een uitdaging?!"

Maandag 29 juli kwamen ruim 15 biologische akkerbouwers bij elkaar op het biologisch akkerbouwbedrijf van Hans Rozendaal in Klaaswaal om aan de slag te gaan met bodemstructuur. Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext, was bij de studiebijeenkomst aanwezig, zo schrijft Bionext.

"Tijdens de koffie geeft Hans een korte introductie over zijn bedrijf. Hij boert al jaren biologisch, en verbouwt in een ruime rotatie onder andere pastinaken, pompoenen, courgettes, aardappelen en kool. Hans benoemt dat hij vanwege het natte voorjaar worstelt met de bodem op enkele van zijn percelen. Vanavond gaan we onder leiding van twee adviseurs aan de slag met het onderwerp 'Goede bodemstructuur'. Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve (Van Tafel naar Kavel) vertellen over het belang van het kennen van de bodem van je eigen percelen. Daarna gaan we in twee groepen het veld in: we gaan een profielkuil graven. Een profielkuil geeft inzicht over de bodemstructuur, de beworteling, het bodemleven en de waterhuishouding van het perceel.

In het veld bespreken we wat we zien en wat daar de oorzaak van kan zijn. Op het perceel waar Hans de meeste moeite mee had wordt al snel duidelijk dat de waterhuishouding niet op orde is. Opvallend is dat de onderste bodemlaag beter van structuur is dan de toplaag. Dat is goed nieuws, aan de toplaag is nog wel wat te doen. We kijken ook nog naar een perceel waar Hans (terecht) blij mee is: een perceel waar al 2 jaar gras-klaver op staat. Alle boeren geven hoge cijfers voor beworteling, structuur en bodemleven. Prachtige bodem!

We sluiten af in de schuur, en bespreken een advies voor het slechte perceel. De meeste boeren zijn het erover eens: eerst oppervlakkig ploegen met bijv. een eco-ploeg, en vervolgens een groenbemester inzaaien. De conclusie van de avond: een profielkuil graven is toch wel erg waardevol en levert veel nieuwe inzichten op!"

Voor meer informatie:
Bionext
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
[email protected]
www.bionext.nl

Publicatiedatum: