Het oude ambacht van het oogsten en verwerken van verfplanten is terug in Nederland. Op Odin boerderij De Beersche Hoeve vond onlangs de eerste pluk van de gele kamille van dit jaar plaats, voor kunstenares Claudy Jongstra, zo schrijft Odin.
Gele kamille wordt niet voor niets ook wel verfkamille genoemd. Deze biodynamisch geteelde kamille gebruikt Jongstra voor het briljante geel dat we terugzien in haar wolgevilte wandkleden en in de LOADS Collection.
Verzadigde zonnekracht
"Je ziet de zonnegloed in de kleur. Er zit een prachtige verzadigde zonnekracht in dat geel", aldus Jongstra. "We werken alweer vele jaren samen met De Beersche Hoeve. Het bedrijf past enorm goed bij ons, met hun visie op zaadveredeling en gemeenschapszin. Alle transformatieve krachten zijn verenigd in onze samenwerking. De kleurkracht van de verfkamille die we geoogst hebben, reflecteert het maakproces. De aandacht, het intermenselijke contact en de zorg voor de aarde zitten allemaal in de kleur."
Gele kamille
Gele kamille (Anthemis tinctoria) heeft een wat grotere bloem dan de 'gewone' Echte kamille en heeft gele bloemblaadjes. Hierdoor is het extra geschikt om er gele verf uit te destilleren. Doordat de plant steeds nieuwe bloemen aanmaakt kan er vier à vijf keer geoogst worden.
"We gebruiken de verf voor mijn wollen wandkleden, maar ook voor onze LOADS Collection, waarvoor we onder andere kleding, meubels en tassen verven met de natuurlijke kleuren van verfplanten. We passen dit onder meer toe op de unieke biodynamische katoenen stoffen van het bijzondere Egyptische biodynamische bedrijf SEKEM."
Makkelijke plant
"De Gele kamille is een van de weinige planten die het in het extreem natte voorjaar bij ons goed heeft gedaan.", zegt Odin boer Teun Luijten. "Het is een makkelijke plant en we hoefden nauwelijks te wieden omdat het bloemenveld vrij snel dichtgroeit. De plant doet het goed op schrale grond, dus we hebben geen compost of mest gebruikt. Wel hebben we het biodynamische koemest- en kiezelpreparaat gebruikt om de vitaliteit te stimuleren. Mooi is het ook om te zien dat de Gele kamille helemaal vol zit met insecten. Het zoemde echt overal tijdens de oogst. Verder is het een vaste plant, dus als het goed is komt het volgend jaar opnieuw op."
Verbondenheid in samenwerking
"De samenwerking met Jongstra en het samen oogsten met de kunststudenten die bij haar stage lopen, is ontzettend leuk. Het geeft een gevoel van verbondenheid. We willen de samenwerking daarom graag uitbreiden."
Uit deze eerste oogst van Gele kamille kan tot 150m2 katoen worden geverfd en vervolgens nog een paar honderd kilo aan wol. Door middel van variatie in percentage kan er daarnaast nog een scala aan tinten uit worden gehaald door verschillende verfmethoden te gebruiken.
Foto's: Maria Letizia Vozza
Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
[email protected]
www.odin.nl