Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verschuren Biologische Rozen Skal gecertificeerd

Rozen kweken zit de Verschurens uit het Brabantse Haps in het bloed. Volgend jaar bestaat het familiebedrijf 150 jaar. Een mooi moment om op bescheiden schaal te gaan experimenteren met een biologische tak. Daar is een aparte onderneming voor opgezet: Verschuren Biologische Rozen VOF, zo meldt Skal op haar website.

"We zijn een bekende naam in de rozenwereld", lacht Max Verschuren (links op de foto), inmiddels de vijfde generatie binnen de familie die actief is als rozenkweker. De afgelopen jaren was er steeds vaker vraag naar biologische rozen, vooral vanuit gemeenten. Maar het balletje ging pas echt rollen toen een akkerbouwer in de buurt omschakelde naar biologisch. "Het is niet goed voor rozen om ieder jaar op hetzelfde perceel te groeien, dus wij pachten en ruilen veel grond", vertelt Verschuren. "We hebben die akkerbouwer benaderd en hij vond het een mooi idee als wij zijn percelen af en toe gebruiken voor de teelt van biologische rozen."

Dat de Verschurens dit avontuur aan durven te gaan, komt vooral doordat ze een vaste afnemer hebben. De biologische rozenkwekerij De Bierkreek kwam een jaar of zes geleden al met het voorstel dat ze biologische planten voor hem zouden kunnen gaan kweken. Gelukkig bleek hij nog steeds geïnteresseerd. "Wij zien in de toekomst wel potentie voor biologische rozen", zegt Verschuren. "Dus we dachten: we gaan er gewoon mee starten, dan kunnen we in ieder geval wat ervaring opdoen voordat het echt storm begint te lopen."

Apart bedrijf
De regels rond het scheiden van gangbaar en bio zijn streng, vindt hij. De biologische rozen worden op een apart Skal-gecertificeerd perceel gekweekt. Ze moeten ook apart van de gangbare rozen worden verwerkt. Daarvoor is een loods ingericht die eigenlijk diende als opslag voor machines. Dat alles zo afgebakend is, maakt het behapbaar. "Mocht het groter worden, dan willen we waarschijnlijk alleen in opdracht werken. Je wilt niet het risico lopen dat je zoveel moeite doet voor een biologisch product en het toch als gangbaar moet verkopen."

Ook de administratie is gescheiden. "We hebben een VOF opgericht naast onze bestaande BV's, dat maakt het allemaal een stuk overzichtelijker." Tot nu toe is alles goed verlopen, ook de certificering. "De eisen zijn heel streng, maar de medewerkers van Skal hebben ons goed geholpen met alle vragen die we hadden."

Ontheffing
De rozenmarkt is een nichemarkt, daarom is het lastig om biologisch uitgangsmateriaal te krijgen. Daarvoor is een ontheffing nodig, die Skal ook heeft verstrekt. Volgend jaar kan Verschuren materiaal van het biologische rozenveld afhalen om weer verder mee te kweken. Bij de teelt zullen ze vast tegen problemen aanlopen. "Dus wat doe je met het onkruid, hoe gaat de groei, hoe is de kwaliteit van de rozen straks als ze gerooid worden? Dat gaan wij nou een beetje ervaren. Er zullen vast dingen zijn waarvan we denken, hoe gaan we dat oplossen? Maar we hebben alle gereedschappen in onze kist zitten om overal een oplossing voor te vinden."

Groeiremming
Zo zijn ze nu met behulp van GPS gaan schoffelen. "Dat is nauwkeuriger, zo kun je meer schoffelen zonder de rozen te raken." En ongedierte? "Luizen zijn bijvoorbeeld wel problematisch. Mijn vader werd vroeger wel eens door particulieren gebeld: er zitten luizen in de rozen. Dan zei mijn vader altijd: ga maar twee weken op vakantie, dan valt het daarna wel mee met de luizen. Het lost zich meestal vanzelf op." Roest is wel een lastige.

In vergelijking met andere productgroepen valt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen volgens Verschuren mee. Er wordt in de reguliere rozenteelt vooral gespoten ter bescherming van de gewassen en voor het beperken van ziektes. En natuurlijk onkruidbestrijding. "Door het spuiten, krijgen de rozen een behoorlijke tik, want je gaat ze eigenlijk plagen. Die rozen krijgen daardoor ook groeiremming. We zijn heel benieuwd of de biologische rozen straks sterker en robuuster zijn. Dat zou een mooie uitkomst zijn."

Het bestaan van keurmerken, vindt hij goed. "Anders is het ook maar wildwest. We kunnen met z'n allen gewoon maar wat doen, maar dat is ook niet goed. Wij zijn bijvoorbeeld ook gecertificeerd met On the way to PlanetProof, dat strenge eisen stelt aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met het oog op de toekomst wil ik als nieuwe generatie natuurlijk ook meewerken aan het duurzaam kweken van dit mooie product."

Bron: Skal

Voor meer informatie:
Verschuren Biologische Rozen
[email protected]
www.verschurenrozen.nl

Publicatiedatum: