Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

10.001e hectare in zicht voor Kruidenrijk Grasland

Op maandag 5 augustus is een nieuw seizoen 'Kruidenrijk grasland' van start gegaan. Inmiddels doet ruim 10% van alle melkveehouders in Nederland mee met de campagne 1001ha en wordt binnenkort de 10.001e hectare ingezaaid. Het project van Urgenda en LTO geeft boeren korting op kruidenrijke graszaadmengsels. Door de mengsels neemt de biodiversiteit en bodemgezondheid toe en de uitstoot van stikstof en CO2 af.

Campagne Kruidenrijk Grasland
De campagne van Urgenda en LTO Nederland loopt sinds 2020, in 2023 sloot LTO Noord aan met een campagne op regionaal niveau. Sindsdien hebben al bijna 1.500 melkveehouders meegedaan en samen hebben zij circa 6.000 hectare ingezaaid. Dat is goed voor 2,5 miljoen kilo besparing op stikstofkunstmest en 5 miljoen kilogram CO2.

Dankzij bijdragen van het Rijk, provincies, 45 gemeenten en veel burgers krijgen agrariërs tot 150 euro korting per hectare. Hiermee komt de aanschaf van kruidenrijk grasland in de buurt van Engelse raaigras, Veehouders hebben keuze uit biologische en gangbare mengsels alsook doorzaai- en inzaaimengsels. Sinds dit jaar zijn er ook extensieve mengsels beschikbaar met dubbele korting. Door al deze bijdragen kunnen melkveehouders uit heel Nederland weer meedoen.

Goede resultaten : minder kosten voor de boer, meer natuur
"Agrariërs zijn erg tevreden blijkt uit onze enquete", zo geven ze aan. "Ze merken dat de melkproductie gelijk blijft terwijl de kosten dalen. De bodem wordt gezonder en de biodiversiteit neemt zowel onder- als bovengronds toe. Bovendien is de bodem beter bestand tegen droogte, trekken de kruiden meer insecten aan en zijn de kruiden en grassen ook gezond voor de koe. Voor de boer betekent het wel een andere manier van werken. De campagne biedt daarom ook laagdrempelige hulp om boeren te helpen met de teelt."

De belangrijkste reden voor Urgenda en LTO om samen aan deze campagne te werken is om melkveehouders op laagdrempelige manier te stimuleren aan de slag te gaan met biodiversiteitsherstel. Uit de rondvraag onder 1500 deelnemers blijkt dat zij gemiddeld al 40% van hun areaal kruidenrijk hebben gemaakt. Ook blijkt dat 78% van de boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun kruidenrijke percelen. Dat de kruidenrijke graslanden beter bestand zijn tegen droogte is voor veel melkveehouders ook een reden om aan de slag te gaan.

Provincie Utrecht en Zeeland geven melkveehouders forse korting op kruidenrijke grasmengsels
Zeeuwse melkveehouders krijgen vanaf maandag zo'n 80% korting op 6 hectare aan kruidenrijke grasmengsels. De Provincie Zeeland doet mee met de campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda. Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kg kunstmest en daarmee wordt 1000 kg CO2 bespaard. Ook leidt het tot meer insecten, betere waterberging en gezondere bodems. De deelnemende agrariërs zijn enthousiast en driekwart wil na het eerste experiment meer weilanden met klavers, bloemen en kruiden.

Ook in Utrecht is er korting op kruidenrijke graslanden, zo geeft wij.land aan. Ze hebben mogelijk gemaakt dat veehouders in Utrecht met een flinke korting zaaigoed kunnen bestellen en daarbij ook korting krijgen bij het in- of doorzaaien door een loonwerker. "Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kg kunstmest en daarmee wordt 1000 kg CO2 bespaard. Ook leiden deze graslanden tot meer insecten, betere waterberging en gezondere bodems."

Bron: Urgenda

Publicatiedatum: