Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuiver Zuivel melkveehouder winnaar Koelste Koeienweide verkiezing Wakker Dier

De winnaar van de Koelste Koeienweide verkiezing van Wakker Dier is Gerard Keurentjes uit Rutten, Flevoland. Met ruim 4600 van de 6500 stemmen behaalde zijn beboste weide met schaduwbomen en struiken veruit de meeste stemmen (72 procent). "Beschutting tegen oververhitting in de weide is nog lang niet vanzelfsprekend. Maar boer Keurentjes laat zien dat het anders kan: met de aller-koelste koeienweide." zegt campagneleider Leonie Vestering van Wakker Dier.

In deze eerste editie van de Koelste Koeienweide verkiezing nomineerde Wakker Dier twee biologisch dynamische boeren die zorgen voor een mooie, schaduwrijke weide. "Dit is bijzonder, omdat de meeste koeien in de wei helemaal geen schaduw krijgen om te ontsnappen aan de hitte. Met de verkiezing wil Wakker Dier vooruitstrevende boeren in het zonnetje zetten", zo meldt de organisatie.

De winnaar
Gerard Keurentjes zorgt al jaren dat zijn koeien en kalfjes samen de schaduw van het bos kunnen opzoeken. Op warme dagen kan de kudde verkoeling vinden tussen de bomen en struiken. Daarnaast kunnen ze hier knabbelen aan veertien verschillende bomen en struiken, wat bijdraagt aan hun gezondheid.

Tweede plaats
De weide van John Arink met kilometers aan bomenrijen en struiken heeft de tweede prijs behaald. Boer Arink weet hoe belangrijk het is dat zijn koeien en kalfjes aan de brandende zon kunnen ontsnappen. Door 33 jaar geleden al houtwallen te planten, kan zijn kudde nu genieten van flinke schaduw van de aangrenzende bomen.

Schaduw voor elke koe
"Wakker Dier voert al langer campagne voor een beter leven voor de Nederlandse melkkoe. Met de nieuwe verkiezing wil ze aandacht vestigen op het belang van schaduw in de weide. De dierenwelzijnsorganisatie nomineerde bewust twee biodynamische boeren omdat zij zich ook op andere manieren inzetten voor het welzijn van hun koeien; zo blijven de kalfjes langer bij de koe, behouden zij hun hoorns en verblijven ze jaarlijks minimaal 180 dagen in de weide."

Bron: Wakker Dier

Publicatiedatum: