Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Land van oorsprong moet duidelijker zichtbaar zijn op fruitverpakkingen

Het land van oorsprong moet vanaf 1 januari aanstaande duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit, zo heeft de Europese Commissie bepaald. Ook moet op verpakkingen van gesneden groenten en fruit worden aangegeven wat de oorsprong van het product is. Voorheen hoefde hierop nog niet het land van oorsprong te worden vermeld. De nieuwe regels kunnen Europese consumenten wellicht stimuleren om vaker te kiezen voor groenten en fruit uit eigen land, zo meldt NFO.

De wijzigingen komen voort uit de veranderende EU-handelsnormen voor de kwaliteit van groenten en fruit, die op 1 januari 2025 van kracht worden. De nieuwe regels zijn opgenomen in de nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430.

Feit is dat het land van oorsprong vanaf die datum duidelijker op verpakkingen van groenten en fruit moet worden vermeld en ook bij gesneden varianten moet worden benoemd. De Europese Commissie heeft deze wijzigingen doorgevoerd om in lijn te zijn met de Farm to Fork-strategie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

De hoop is dat consumenten eerder zullen kiezen voor producten met een lage footprint, uit eigen land, wanneer het land van oorsprong duidelijker zichtbaar is. Op deze manier zullen ook Nederlandse consumenten wellicht eerder kiezen voor Nederlands fruit.

Voor bedrijven in de fruitketen betekent dit dat zij mogelijk hun verpakkingen en/of de aanduidingen op de verpakkingen moeten aanpassen. Meer informatie over hoe het land van oorsprong moet worden aangeduid is op de website van het KCB te vinden.

De Europese Commissie heeft bepaald dat het aanduiden van het land van oorsprong ook verplicht wordt voor producten die buiten de EU-handelsnorm vallen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: