Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking met FZ Organic

Ekoplaza investeert voor chipsassortiment in robuustere aardappelrassen

Ekoplaza breidt zijn chipsassortiment uit door te investeren in robuustere aardappelrassen die beter bestand zijn tegen schimmels, waardoor gewasbeschermingsmiddelen niet nodig zijn. Hiervoor gaat Ekoplaza een nieuwe samenwerking aan met aardappelproducent FZ Organic Food. Dit stelt lokale telers in staat om te innoveren en de kwaliteit van hun aardappelrassen hoog te houden, zo meldt de biologische supermarktketen.

Aardappelchips zonder chemische bestrijdingsmiddelen
De nieuwe chips van het merk Trafo zijn gemaakt van robuuste aardappelrassen, die van nature resistent zijn tegen veel voorkomende aardappelziektes. Minder sterke rassen zijn veelal gevoelig voor zich snel verspreidende schimmels, met name bij regenval. "Bij biologische teelt wil je dat voorkomen omdat uitwijken naar gewasbeschermingsmiddelen - zoals in de conventionele teelt - bij Ekoplaza niet aan de orde is. Naast de (tafel)aardappelen zijn bij Ekoplaza alle aardappelchips geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder gebruik van koper."

Investeren in langdurige samenwerkingen
In de praktijk moeten telers veel verschillende aardappelrassen proberen om de kwaliteit van de aardappel hoog te houden. Ekoplaza investeert in samenwerkingen zodat telers de investeringen in nieuwe aardappelrassen kunnen maken en terugverdienen, zodat ze beter bestand zijn tegen schimmels en bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn, zo geven ze aan.

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza, legt uit: "Juist vanwege de grote hoeveelheid regen die we hebben gehad, zijn schimmels een groot probleem. Voorheen werd gebruikgemaakt van koper om dit tegen te gaan, maar dat is schadelijk voor de bodem. Bij de aardappelen in het schap was dit al geregeld, maar bij aardappelen die gebruikt worden voor verwerking nog niet. Chips zijn hierbinnen het grootste kanaal en daarom zetten we hierop in."

Bron: Ekoplaza

Publicatiedatum: